24 february 2011, 14:45 views 27527
Materiale din compartiment: Photo gallery |

Prelucrarea nuielelor de salcie – fierberea şi cojirea lor

Gard din nuiele de salcie

Cel de-al doilea grup de nuiele sînt cele „cojite”, destinate împletiturilor fine utilitar-decorative (paniere, fructiere, coşuri pentru pască, rozete, poliţe, mobilă etc.), iar pentru a obţine nuiele de calitate superioară şi o gamă cromatică variată, acestea sînt supuse fierberii şi procesului de albire sau coloraţie.

Prima operaţie de prelucrare a nuielelor pentru împletire este fierberea acestora, după o anumită sortare. În urma fierberii nuielele – partea lemnoasă obţine o coloratură naturală frumoasă şi uniformă. Decojitul nuielelor după fierbere devine mai uşor.

Fierberea nuielelor necojite are loc în cazane mari la o temperatură de peste 100º C sau în instalaţii speciale de mare capacitate. Durata de fierbere medie este de la 8 pînă la 12 ore şi variază în funcţie de specia salciei sau de cît timp s-au uscat nuielele. Pentru a constata dacă salcia este fiartă suficient se încearcă cîteva dintre nuiele, dacă se decojesc uşor. Snopii fierţi se scot din cazan şi se stivuiesc în picioare ca să se scurgă apa.

Cojirea nuielelor se execută manual sau cu ajutorul maşinilor speciale de cojit răchită. O maşină de cojit poate efectua în 8 ore decojirea a 300-400 kg de nuiele necojite, iar la cojirea manuală se obţin cu mult mai puţine nuiele (30-40 kg).

Mai există un proces, care nu întotdeauna este realizat, acesta depinde de grosimea nuielelor, de interesul eficienţei economice ş. a. Vorbim de operaţia de despicare a nuielelor, atît a celor fierte cojite cît şi a celor necojite, care are loc manual prin intermediul unui cuţit cu 3 muchii ascuţite sau cu ajutorul unei maşini de despicat şi de jeluit nuielele, pentru a le da mai multă plasticitate.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
252 locuitori

Spicoasa este un sat din cadrul comunei Burlacu, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Cahul și la 155 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 252 de oameni. Satul Spicoasa a fost înființat în anul 1924 cu denumirea Cuciurgoaia.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.