Iușko Gherman

Gherman Iușko – actor de teatru şi cinema. Artist emerit din Federaţia Rusă.

S-a născut la 21 ianuarie 1941 în or. Cita, Rusia. A absolvit Școala-studio de pe lîngă Teatrul Academic de Artă din Moscova (MHAT) în 1965 (atelierul lui V.N. Markov). După absolvirea acesteia, a activat timp de patru ani la Teatrul „Sovremennik". În 1969 s-a transferat la Teatrul Armatei Sovietice. A fost căsătorit cu actriţa Alina Pokrovskaia. A decedat în noiembrie 2010, la 69 de ani.

Activitatea teatrală și-a început-o în rolul lui David Vasiliev, în spectacolul „Cîndva, demult", cu regizorul A.D. Popov, la Teatrul Armatei. Cele mai importante roluri în acest teatru au fost: Carandîşev – în spectacolul „Fata fără zestre" de A.N. Ostrovski, Ricaredo – în „Profesorul de dans", Ptiţîn – în spectacolul „Idiotul" de F.M. Dostoevski. În cinematografie a debutat în 1960, în rolul lui Timka din serialul „Aghiotantul Excelenţei Sale".

Aici 1-a văzut şi apreciat regizorul de la „Moldova-Film" Vasile Pascaru, care 1-a filmat într-un rol secundar în filmul „Riscul".

Iușko s-a mai produs și în alte seriale cu detectivi – „Ancheta o duc cei mai buni", „Mercedesul scapă de urmărire", „Se caută un criminal periculos" etc. Totuși teatrul i-a adus mai multă satisfacţie.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1662
Populația:
1295 locuitori

Vadul-Leca este un sat din cadrul comunei Căzăneşti, raionul Teleneşti. Localitatea este situată la distanța de 35 km de orașul Telenești şi la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1295 de oameni. Satul Vadul–Leca a fost menționat documentar în anul 1662.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.