Materiale din compartiment: Photo gallery |

Sclifos Andrei

Andrei Sclifos – meșter popular al Republicii Moldova, pictor-ceramist de frunte, participant și cîștigător al expozițiilor naționale și internaționale.

S-a născut în satul Ustie, raionul Dubăsari în familia lui Pantelimon și Tecla Sclifos. Este mezinul familiei, mai avînd un frate mai mare, Constantin și o soră mai mare, Victoria. Este o familie extrem de unită și creativă. Tatăl lor, Pantelimon, scrie poezii, au apărut și cîteva cărți de versuri semnate de el. Toți copii cîntă la instrumente și au urmat școli muzicale. Constantin cîntă la trambon, a absolvit Colegiul „;Ștefan Nega", devenind dirijor, la fel și Andrei, el cîntă la corn, iar după specialitate e și el dirijor, Victoria, cîntă la vioară. Copii fratelui mai mare cîntă și ei la instrumente, așa încît cînd se întîlnesc cu toții formează o orchestră.

Lui Andrei îi plăcea de mic olăritul, meșteritul figurinelor, așa încît și-a transformat hobby-ul în meserie, atingînd rezultate foarte bune în domeniu, devenind unul din cei mai renumiți și mai apreciați pictori ceramiști din republică. Ba chiar le-a insuflat și membrilor familiei sale frumoase: soției Victoria și celor patru copii ai lor dragostea pentru creația obiectelor din ceramică, unde mai pui că l-a molipsit de patima confecționării ceramicii și pe fratele său Constantin, care-l ajută și el.

Fiecare lucrare a sa, dat fiind simțului umorului său deosebit, e unică, nostimă, pusă pe șotii. Aici poate fi observată foarte bine simbioza dintre creatorul plin de umor, jovial care transpune și transmite lutului o părticică din sine, ca acesta să devină în cele din urmă un obiect de artă inedit, menit să bucure mereu publicul larg.

Participă deja de circa 20 de ani la diverse tîrguri, festivaluri, concursuri naționale și internaționale, promovînd cu succes țara dincolo de hotarele ei. A primit de-a lungul anilor mai multe premii și titluri pentru meritele sale în domeniul ceramicii, olăritului.

În cadrul Galei Turismului Republicii Moldova Andrei Sclifos s-a învrednicit de titlul „Cel mai bun meșter popular al anului 2016", alături de Aliona Stoica și Dumitru Pascari.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1644
Populația:
904 locuitori

Mănoileşti este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mănoileşti, Novaia Nicolaevca, Vulpești și Rezina. Satul Mănoilești este situat la o distanță de 9 km de orașul Ungheni și la 99 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 904 oameni. Satul Mănoilești a fost atestat documentar în anul 1644.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.