Matveev Veaceslav

Veaceslav Matveev – istoric, istoric al religiilor (orientalist) filosof, politolog. În anul 2020 a fost decorat cu titlul onorific „Om Emerit".

Născut în anul 1967 la Chișinău. A absolvit Universitatea Pedagogică de Stat din Chișinău „I. Creangă", Facultatea de Istorie.

V. Matveev are o serie de publicații în domeniul istoriei, geopoliticii, istoriei religiilor (zoroastrism, creștinism, hinduism) și pe marginea lucrărilor lui M. Eliade.

A condus Centrul de Cercetare al Tradițiilor Religioase din cadrul Dumei de Stat a Rusiei, a fost consilierul vicepreședintelui Dumei de Stat a Federației Ruse (1996-2005), a fost redactor-șef al revistei "Voshod". A fost consultant științific al "Fundației Ruso-indiene" (Moscova). În prezent conduce Consiliul Fondului de Studiere a Civilizației Indo-europene "Mercur" din Chișinău, creată ca o comunitate de cercetare în scopul studierii și extinderii problemelor indo-europene. Este membru al unei serii de organizații publice și comunități științifice din Rusia şi Europa.

Obiectul cercetărilor sale științifice îl constituie: istoria lumii, geopolitica, filozofia, istoria religiilor, etnografia, istoria indo-europenilor și formarea spirituală, credințele și tradițiile lor sacre.

Cele mai importante lucrări științifice:

"Problema etatizma v rannevizantiiskoi obșesestvennoi politicheskoi mîsli"

"Problemî istoriceskogo vremeni v filosofii tradiționalizma";

"Jizni i obshchestvennaia deiatelinosti Vladimira Purișkevicia"

"Osnovnoi indoevropeiskii mif" - teza de doctor, realizată la Institutul de Studii Orientale din Moscova.

"Saga o Boge- Bîke"

A publicat circa douăzeci de articole științifice în ediţii şi reviste de top din Rusia, Moldova, India și Europa.

Cartea "Mitul indo-european de bază" (sau "Principalul mit arian") este consacrată problemelor istoriei timpurii a indo-europenilor. Autorul cercetează convingerile religioase, în special, cele ale indo-arienilor și indo-iranienilor, mitologia lor, Panteonul, cultul prin prisma studiilor istorice și religioase ale marelui istoric român al religiilor Mircea Eliade. În studiu este fundamentată relația ideologică a mitologiei indo-europene cu civilizația protoistorică a titanilor, numiți în Vede și Avesta: asuri, ahuri, zei ai Pămîntului. În cadrul analizei din "Mitul indo-european de bază" și a ediției din est "Principalul mit arian" este examinat cultul Zeului-rege al titanilor-asuri - Bali-Valu-Vaal. În lucrare, ideea determinării Panteonului titanilor-asuri drept primordial care, în esență, e pozitiv, este inovatoare. Tradiția titanilor-asurilor-ahurilor fiind definită de autor ca bază a doctrinelor lui Zoroastru și Hristos. Această carte a fost scrisă în baza activităţii de cercetare a autorului la Centrul de Cercetare Indian, la Institutul de Studii Orientale, sub îndrumarea prof. d A. Kuţenkov. Un rezumat al materialului științific expus în lucrare, autorul l-a realizat în articolul: "Asurî i devî osnovnoi conflict indoevropeiscoi mifologhii," revista "Vostoc" (Oriens). (Institutul de Studii Orientale si Institutul Africii al Federației Ruse), №4, de 2003. "Tradiția zoroastrismului", revista «Revista de Filosofie și Drept» №1-2. 2006 (Academia de Științe a Moldovei).

"Saga o Boge-Bîke". Cartea este dedicată istoriei religiilor, filozofiei, istoriei, problemelor tradiției sacrale a omenirii. Baza și originea tradiției primordiale, autorul o vede în cultul păstrat al Dumnezeului-Bour. În lucrare sînt examinate problemele puterii și continuităţii acesteia, conceptele tradiționale ale etatismului. Problemele fundamentului sacru al puterii și statului. Autorul a cercetat și a prezentat diverse tradiții religioase ale lumii, în care s-au păstrat simbolurile "Dumnezeului-Bour" O parte a cărții este dedicată istoriei Moldovei. În lucrare au fost cercetate anumite perioade ale istoriei Europei, Indiei arhaice și a Iranului străvechi. Opera în cauză prezintă interes pentru istorici, etnografi, filosofi, orientaliști și pentru acei care sînt interesați de problemele cunoştinţelor sacrale, tradițiilor și religiilor.

Publications

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1806
Populația:
1143 locuitori

Aluatu este un sat şi comună din raionul Taraclia. Aluatu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Taraclia și la 172 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1143 de oameni. Satul Aluatu a fost menționat documentar în anul 1806.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.