Negoiţă Iurie

Iurie Negoiţă este un actor de teatru și cinema. S-a născut la 5 noiembrie 1946, în satul Călineşti, raionul Făleşti. Absolvent al Institutului de Artă Teatrală (GHITIS) din Moscova (1969), specialitatea - actor de teatru şi cinema.

Este angajat în trupa Teatrului Naţional „M. Eminescu" din anul 1969. A interpretat peste 100 de roluri: Romeo în „Romeo şi Julieta" de W. Shakespeare, Florindo în „Slugă la doi stăpîni" de C. Goldoni, A. Puşkin în „Paşii comandorului" de A. Korostîliov, Genarul în „Corbul" de C. Gozzi, Valentin în „Tata" şi preşedintele în „Pomul vieţii" de D. Matcovschi, Vaska Pepel în „Azilul de noapte" de M. Gorki, Cleant în „Tartuffe" de Moliere, Sher Khan în „Mowgli" de R. Kipling, Bertrand în „Vecina de alături" de P. Chesnot, Weikopf în „Ghetou" de J. Sobol, personajul 1 în „Uşa" de M. Vişniec, guvernatorul în „Suflete moarte" de N. V. Gogol, craiul în „Harap-Alb" de I. Creangă ş.a. În 1983 este distins cu titlul onorific de artist emerit. În 2003-2006 a fost director general al Teatrului Naţional „M. Eminescu".

Iurie Negoiţă se află în teatru timp de 42 de ani. A ocupat funcția de director al Naţionalului, a încercat să salveze instituţia, conferindu-i un alt statut. A montat piese de Andrei Strîmbeanu, Ibsen, Maeterlink şi alţi autori consacraţi.

În ultimele stagiuni a avut mai multe roluri: în spectacolele „Povestea unei nebunii obişnuite" de Petr Zelenka (Jiri), „Cui îi e frică de Virginia Woolf?" de A. Albee (George), „Pomul vieţii" de D. Matcovschi (preşedintele) ş.a. Recent, a jucat rolul primarului în spectacolul „Dragonul" de Evgheni Şvarţ, montat în regia lui Vadim Prodan.

În 2002, artistul poporului Iurie Negoiţă a fost distins cu Premiul UNITEM „Cel mai bun rol masculin" - Bertrand în spectacolul „Vecina de alături", iar în 2003-2004 a fost desemnat drept cel mai bun actor al anului.

În 2006 Iurie negoiță a fost decorat cu Medalia „Ion Luca Caragiale", iar în 2011 cu Medalia „Veniamin Apostol".

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1790
Populația:
54 locuitori

Treteşti este un sat din cadrul comunei Zîrneşti, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Cahul și la 153 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 54 de oameni. Satul Tretești a fost menționat documentar în anul 1790.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.