02 march 2016, 16:33 views 9268
Măștile de la Ciutești între tradiție și valoare (Video)
02 march 2016, 16:33 views 9268

Măștile de la Ciutești între tradiție și valoare (Video)

Luni, 1 februarie, măștile Studioului artistic "Masca" din Ciutești au revenit acasă. Este vorba de 20 de măști de ritual, cum ar fi capra, calul sau ursul, utilizate la moldoveni, de secole, în cadrul sărbătorilor de iarnă.
Timp de mai bine de o lună, acestea au fost expuse la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, alături de măști confecționate de cei mai iscusiți meșteri din țară.

"Maternitatea" de... măști

Una cîte una, măștile s-au născut din marea dragoste a lui Grigore Stamati, directorul casei de cultură din Ciutești, pentru acest gen de artă. De aproape un deceniu, dînsul conduce Studioul artistic "Masca", pe unde au trecut și au învățat din tainele confecționării măștilor zeci de copii. Apropo, chiar recent, acest studio a reușit, pentru a șaptea oară consecutiv, să-și apere titlul de colectiv model. Mai mult ca atît, are deja un nume cu renume nu doar în raionul Nisporeni, ci în toată Republica Moldova.

Măștile create de cei 13 copii, membri ai studioului, au devenit un element indispensabil al Festivalului tradițional de la Nisporeni, dedicat sărbătorilor de iarnă, "V-am ura, v-am colinda". În 2015, acestea au fost plasate în fruntea alaiului colectivelor artisitce din raion, spre admirația nisporenenilor.

Și Păcală, și Tîndală...

Colecția de măști a studioului artistic "Masca" din Ciutești a ajuns să numere circa 60 de exemplare. An de an, apar noi măști.

"Ne-am străduit să reînnoim "arsenalul" de măști și pentru recentele sărbători de iarnă", a făcut o remarcă Grigore Stamati, menționînd, totodată, că, în ultimul timp, a crescut și numărul doritorilor de a studia această artă frumoasă.

Dînsul a mai spus că, în procesul de creație, se axează nu doar pe măștile de ritual, ci, în mod special, pe măștile ce reprezintă personaje din poveștile noastre populare, cum ar fi Harap Alb, Statu-Palmă-Barbă-Cot, Păcală și Tîndală, Soacra și cele trei nurori ale ei ș.a.m.d.

"De obicei, copiii aleg să confecționeze măștile eroilor pozitivi. Atunci cînd decid să creeze masca vreunui personaj negativ, se străduie să-l facă cît mai hazliu", a specificat Grigore Stamati.

Cum se naște masca?

E o muncă de durată și e nevoie de meticulozitate, ca să obții un produs de calitate, afirmă conducătorul Studioului artistic "Masca". "Pentru a confecționa o mască, cam de mărimea naturală a feței omului, este nevoie de vreo două săptămîni, iar uneori – și mai mult. Asta, pentru că procesul de creare conține în sine mai multe etape", explică Grigore Stamati.

Inițial, este realizată schița în creion. Urmează apoi confecționarea modelului din lut. Este un proces care necesită îndemînare și creativitate. Cînd calapodul este gata, începe a treia etapă. Treptat, sînt încleiate straturi peste straturi de bucăți mici de hîrtie. Pentru un rezultat bun, e nevoie de cel puțin zece straturi. Apropo, această procedură este cunoscută cu denumirea de "papier mache". După ce se usucă bine, masca se șlefuiește puțin, se prelucrează cu chit, apoi se purcede la colorarea ei.

Valoarea unei măști

Fiind întrebat dacă a avut vreodată cumpărători la măștile sale, Grigore Stamati a răspuns, mai în glumă, mai în serios: "Noi cerem un așa preț, încît oamenilor le trece pofta să le mai cumpere. Iar noi ne bucurăm, căci nu prea dorim să ne despărțim de ele". De notat că prețul minim al unei măști este de 200 de lei, iar cumpărători, totuși, s-au găsit, astfel că au fost vîndute cîteva dintre măștile din Ciutești.

"Este îmbucurător faptul că macăr în scenă, la diverse evenimente culturale, masca e solicitată, iar valoarea ei crește", a concluzionat creatorul de măști.

Source: www.expresul.com

Keywords:

cultura , măști , tradiții

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1599
Populația:
2054 locuitori

Răciula este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Răciula și Parcani. Satul Răciula este situat la o distanță de 11 km de orașul Călărași. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului Răciula constituia 2054 oameni. Prima atestare documentară a satului Răciula datează din anul 1599.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.