|
În Edineţ a fost finalizat un centru apicol
În oraşul Cupcini, raionul Edineţ, au fost finalizate lucrările de reparaţie şi amenajare a primului Centru apicol din nordul R. Moldova. O comisie specială a evaluat recent calitatea lucrărilor după care a permis exploatarea întreprinderii.
Centrul apicol de la Cupcini face parte dintr-un proiect de dezvoltare regională susţinut de Guvernul României. Centrul este constituit din două secţii, unde vor fi create cel puţin nouă locuri de muncă. O secţie se va ocupa de marketing şi suport informaţional, iar cealaltă - de achiziţia, procesarea şi ambalarea mierii şi produselor apicole. Pentru lucrările de renovare a acestora s-au cheltuit aproape 1,2 milioane de lei.
Potrivit directorului Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), Ion Bodrug, interesul sporit al României față de proiectul apicol realizat în zona de nord a R. Moldova sporește șansele producătorilor de miere care doresc să-şi dezvolte o afacere profitabilă. „Dorim să valorificăm la maximum potențialul melifer din nordul ţării prin crearea unui sistem centralizat de marketing, dar și prin atragerea tinerilor, inclusiv a femeilor, în practicarea apiculturii în spațiul rural și integrarea lor în grupuri de producători regionali", a afirmat directorul ADR Nord.
Pentru a face acest centru competitiv şi rentabil, Agenţia de Dezvoltare Regională Nord a organizat pentru apicultorii din zonă seminare, vizite de studiu, ateliere de lucru, pînă în prezent fiind instruiţi peste o sută de specialişti. De asemenea, în cadrul proiectului a fost constituită Asociația Apicultorilor din Regiunea de Dezvoltare Nord, din care fac parte reprezentanţi din municipiul Bălţi, precum şi din toate cele 11 raioane din zonă. O bună platformă pentru promovarea sectorului a devenit şi Festivalul Mierii de la Bălţi, care a ajuns în 2016 la a treia ediţie.
Proiectul "Creşterea sistemului integrat de dezvoltare durabilă a sectorului apicol în Regiunea de Dezvoltare Nord a R. Moldova" a fost iniţiat doi ani în urmă şi are un buget de circa 160 mii de euro, finanţat de Guvernul de la Bucureşti prin Asistenţa Oficială pentru Dezvoltare din România (RoAid).
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
- Как производство крем-меда спасло глухую деревню (+Фото)
- Разлом Сан-Андреас (Видео)
- Правда о тебе
- Все говорят, что перекись полезна, но вот чего они не говорят
- Малахитовая шкатулка, или история самоцвета Хозяйки Медной горы (+Фото)
- Выпейте эту смесь перед сном, и Вы удалите из организма все, что съели в течение дня!
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Municipiu
- Prima atestare:
- sec. XVIII
- Populația:
- 23327 locuitori
Municipiul Comrat este capitala unităţii teritoriale autonome Găgăuzia din Republica Moldova. Amplasat în partea de sud a republicii, în valea rîului Ialpugul-Mare, municipiul Comrat este situat la o distanţă de 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia municipiului constituie 23327 locuitori. Data primei atestări documentare a oraşului Comrat este incertă. Localitatea a apărut la hotarul secolelor XVIII şi XIX, iar în 1819 autorităţile ruse colonizau satul cu bulgari şi alte naţionalităţi venite de peste Dunăre.
Comments
(0)