15 june 2015, 17:11 views 14284
Moldoveanca care creşte căpşuni cît pumnul
Photo: liveinternet.ru
15 june 2015, 17:11 views 14284

Moldoveanca care creşte căpşuni cît pumnul

Soiul „Gigantella Maxim" (Fragariaananassa) este un soi hibrid relativ nou de căpșuni, mediu-timpuriu și produce fructe de mari dimensiuni. Înultimii ani, tot mai mulți deținători de terenuri agricole au optat pentru creșterea „Gigantellei". Soiul este potrivit și pentru grădinile de pe lângă casă.

Diana Talchiv din satul Carahasani, raionul Ștefan Vodă, crește al treilea an acest soi despre care spune că„o singură căpșună îți umple palma", scrie ziarulnational.md.

După cum afirmă gospodina, „Gigantella" este mulțumită cu orice fel de sol, deci poate fi crescută oriunde în grădină. „Se adaptează la orice condiții și dau rezultate oriunde. Le place soarele și, dacă sunt plantate la soare, fac fructe mai dulci. Dacă le plantați direct în pământ, este bine să îmbunătățiți solul din grădină cu compost de bălegar și nu uitați să le udați din când în când. Răsadul este destul de costisitor, un fir ajungând chiar până la 20 de lei, însă și rezultatele sunt pe măsură", povestește Diana Talchiv.

Sfaturi de la Diana Talchiv

În grădină, „Gigantella" poate fi plantată în brazde acoperite cu folie din plastic. Distanța între brazde poate fi de 80 cm cu înălțimea brazdelor de 35-40 cm. Folia se va tăia o dată la 25-30 cm și în acel spațiu se plantează stolonii de căpșuni. Udați după plantare. Periodic verificați dacă sub folie pământul este suficient de umed. Este un avantaj să preveniți apariția buruienilor – astfel solul se încălzește mai repede.

Plantele rezistă de la un an la altul și au o producție ridicată începând cu cel de-al doilea an, în primul an producția este mai scăzută. Dăunătorii pot fi musculița albă, păduchii verzi, melcii ș.a. Există multe produse biologice care combat acești dăunători, multe dintre acestea sunt și un îngrășământ natural.

Potrivit Dianei Talchiv, „Gigantella" are fructe mai cărnoase, de aceea se potrivește mai bine pentru prepararea gemului de căpșuni.

***

Știați că...

Căpșunile sunt benefice în intoxicațiile tabagice și alcoolice? Căpșunile acționează ca tratament împotriva intoxicațiilor, ajutând la eliminarea substanțelor nocive din organism (în cazul fumătorilor, cu nicotină), la repararea daunelor produse de acestea și la anihilarea dependenței.

Source: provincial.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1568
Populația:
535 locuitori

Tăura Veche este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Satul are o suprafaţă de circa 1.28 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 7.24 km. Din componenţa comunei fac parte localităţile Tăura Veche și Tăura Nouă. Satul Tăura Veche se află la distanța de 24 km de orașul Sîngerei și la 116 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 535 de oameni. Localitatea a fost menționată documentar în anul 1568 cu denumirea Tăuri.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.