04 august 2016, 16:15 Folk music views 12943
Descoperire arheologică de valoare, în raionul Cahul
04 august 2016, 16:15 Folk music views 12943

Descoperire arheologică de valoare, în raionul Cahul

Descoperire arheologică de valoare în raionul Cahul. În timpul lucrărilor de reconstrucţie a Teatrului „Bogdan Petriceicu Haşdeu" , muncitorii au dat peste o galerie subterană.

 Specialiştii presupun că tunelul datează din secolul XIX şi speră ca va fi conservat de autorităţi pentru a deveni o atracţie turistică a localităţii.

Specialiştii presupun că tunelul de peste 20 de metri a fost construit acum o sută de ani sub o casă de jocuri de noroc pentru ostaşii români.

„A fost construită cu scopul de a avea o legătură subterană ferită de ochii lumii, între mai multe clădiri, care ar fi clădirea şi de ce nu a fost finisată construcţia acestei galerii rămâne până ce sub semnul întrebării", a comunicat arheologul, Agenţia Naţională Arheologică, Ion Ciobanu.

În anul 1929 în locul casei de jocuri de noroc a fost construit un teatru. Galeriile subterane însă au fost păstrate.

„S-a ţinut din adins să nu fie distrusă, nu ştiu dacă a fost în folosinţă, dar cel puţin a fost conservată şi păstrată", a menționat arheologul, Agenţia Naţională Arheologică, Ion Ciobanu.

Galeria nu este singura descoperire din Cahul.

„Două vase de ceramică au fost descoperite într-un complex adâncit. O cănuţă, care datează probabil din a doua jumătate a secolului XIX", a spus specialistul principal, Agenţia Naţională Arheologică, Ion Noroc.

La săpăturile arheologice participă şi studenţi de la Facultatea de Istorie a Universităţii de Stat din Cahul.

Arheologii susţin că la Cahul mai sunt asemenea galerii.

„Asemenea construcţii trebuie valorificate, ar merita să fie conservate şi puse în valoare corespunzătoatre", a menționat directorul general Agenţia Naţională Arheologică, Vlad Vornic.

„Ar bucura şi ar aduce un flux de turişti foarte mare, în general, oraşul Cahul ar putea deveni o atracţie turistică care nu ar ceda locul să spunem şi a rezervaţiei Orheiul Vechi", a spus arheologul, Agenţia Naţională Arheologică, Ion Ciobanu.

Teatrul muzical-dramatic „Bogdan Petriceicu Haşdeu" din Cahul a fost fondat în 1987, de către o trupă de absolvenți ai Universității de Arte din Chişinău. Construcţia noului sediu al teatrului a început în februarie curent, graţie unui grant de 800 de mii de euro, oferit de statul român.

Source: www.canal2.md

Keywords:

descoperire , Cahul

Comments

 (1)
  • #1 Angela Reply Quote selected
    100 ani? aceasta e foarte putin!!!! Daca Ar fi avut 1000 ani atunci era alta vorba.Casa strabunicului meu are vreo 150 ani. Deci are o valoare istorica foarte mare?  :-) Nu vreti sa veniti sa analizati?  :-)  Sub ea fusese candva o fabrica de ars lut inca, si acum daca se sapa pot gasi bulgari si cioburi de lut ars.


 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1616
Populația:
2081 locuitori

Bălăbăneşti este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bălăbăneşti, Mălăieşti şi Mălăieştii Noi. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Criuleni și la 24 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2081 de locuitori. Satul Bălăbănești a fost menționat documentar în anul 1616.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.