|
Vasile Chirtoca: Este important ca procesul de studii să fie reluat de la 1 septembrie
Consilierul municipal din partea PSRM Vasile Chirtoca se pronunță pentru deschiderea grădinițelor și reluarea procesului de studii de la 1 septembrie.
În cadrul discursului rostit la ședința Consiliului Municipal Chișinău din 11 august, drept reacție la informația prezentată de șeful adjunct al Direcției asistență socială și sănătate a municipiului Boris Gîlcă, el menționat că în lupta totală cu COVID-19 este de dorit să se analizeze complex situația epidemiologică în țară și să se adopte măsuri adecvate, corespunzătoare realității. În opinia lui Vasile Chirtoca, hotărîrea conducerii țării privind reluarea procesului de studii cu prezența fizică a elevilor în clase este o una corectă.
Deși Vasile Chirtoca se pronunță pentru respectarea măsurilor de protecție recomandate de medici, acesta a menționat că unele restricții totuși ar trebui analizate, ținînd cont de opinia specialiștilor din alte domenii.
"Avem așa date publicate recent că în perioada martie - mai 2020 inclusiv, în R.Moldova noi avem cu 20% decese mai puține decît în anul 2019. Deci, trebuie să analizăm situația, cît e de strașnic Covid-ul acesta?! Poate nu e mai strașnic decît o gripă simplă, cine știe. Deja avem protocoale cum să lecuim lucrurile acestea, au fost selectate medicamentele, a fost acumulată experiența. Trebuie să luăm în calcul și de la 1 septembrie poate este totuși corect să pornim procesul de învățămînt și să deschidem grădinițele, deoarece în curînd nu va avea cine să lucreze la întreprinderi – multe mame sînt nevoite să stea acasă cu copiii mici", a menționat el în cadrul ședinței de astăzi a Consiliului Municipal Chișinău.
Alesul local a făcut o paralelă între situația epidemiologică dintre R.Moldova și Ucraina, unde, din motive neclare deocamdată, numărul de bolnavi de COVID la 100 de mii de locuitori este de patru ori mai mic decît în țara noastră.
"Eu am mulți prieteni și rude în Ucraina, în special în Odessa, acolo mi-am făcut studiile, vorbesc deseori cu prietenii mei și ei spun că în Odessa afară nu găsești niciun om cu mască. Dacă intri în încăpere - undeva este necesar să porți mască, undeva nu se cere. Plajele sunt prea încărcate, restaurantele sunt prea încărcate și nimeni, în afară de personalul de deservire, nu poartă măști. Și așa practic în toate orașele Ucrainei. Sistemul public de asigurări în medicină din Ucraina doar se formează, pe cînd a noastră Companie Națională de asigurări în medicină are deja 15 ani. Dar, vă rog să cercetați, este interesant, cum iese că la ei numărul bolnavilor e de patru ori mai mic la 100 de mii de bolnavi? Sau statistica noastră greșește, sau statistica ucraineană", a menționat Chirtoca, adresîndu-se șefului adjunct al Direcției asistență socială și sănătate, Boris Gîlcă.
Deși s-a pronunțat pentru respectarea măsurilor de protecție recomandate de medici, Vasile Chirtoca a menționat că unele restricții trebuie totuși analizate și luată în calcul opinia specialiștilor din alte domenii.
"Sînt de acord că trebuie să păstrăm tot ce este legat de măsurile de protecție, să ne apărăm de Covid. De exemplu dacă se păstrează distanța socială poți să scoți masca...
Dar totuși măsurile care se iau în țară trebuie să fie adecvate situației. Corect ați spus că este o țară săracă, dar să nu fim și mai săraci.
Totuși trebuie să ne gîndim cum să ieșim din situație. Trebuie să ieșim din puterea totală a medicilor. Medicii trebuie să asculte și pe specialiștii din alte domenii: economie, politică ș.a.ma.d. Știu că sînt cazuri cînd medicii spun: «noi plecăm - faceți ce vreți». Nu se poate așa ceva. Trebuie să discutăm pînă la capăt și să avem în vedere problema în complex", a conchis Chirtoca.
Seful-adjunct al Direcției sănătate, Boris Gîlcă, a împărtășit opiniile consilierului Chirtoca în multe privințe.
"Împărtășesc îngrijorările dvs. Ce ține de Ucraina, și acolo este o situație agravantă, nu se deosebește cu mult de ce avem la noi.
Ce ține de activitatea instituțiilor școlare, sînt de acord cu dvs. Că trebuie reluat procesul de studii, dar cu păstrarea măsurilor de protecție. Ce ține de purtatul măștilor, ele trebuie purtate în locurile închise", a spus Gîlcă.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
- Что происходит в организме после употребления Кока-Колы
- Дети и старики всегда помогут в трудную минуту...
- Чистка сосудов: рецепт отвара из семян льна
- Одно яблоко в день избавляет от лишних калорий
- Осенние и Зимние Цветочные Шедевры от XOstudio FLOWERS: Подарите Магию Праздников! ©
- Голландский план преобразования сельского хозяйства в продовольственные леса! (Видео)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1532
- Populația:
- 3620 locuitori
Cociulia este un sat şi comună din raionul Cantemir. Cociulia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Cantemir și la 109 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3620 de oameni. Satul Cociulia a fost menționat documentar în anul 1532.
Comments
(0)