02 april 2020, 16:00 views 3837
Specialiștii competenți vor ajuta la îmbunătățirea ecologiei în Chișinău
02 april 2020, 16:00 views 3837

Specialiștii competenți vor ajuta la îmbunătățirea ecologiei în Chișinău

Odată cu venirea unor specialiști competenți și neindiferenți la Primăria capitalei Moldovei și în ministerele de profil, starea ecologică a rîului Bîc și a orașului Chișinău, în general, va putea fi îmbunătățită.

De această opinie este consilierul municipal Vitalie Mucan, transmite Noi.md.

El a menționat că astăzi atenția comunității mondiale este îndreptată spre problemele ecologiei, plantațiile verzi care sînt plămînii planetei, poluarea apei și condițiile de viață din orașe.

Chișinăul se confruntă cu aceleași probleme ca și întreaga lume. Orașul se consideră mai echilibrat atunci cînd sînt respectate proporțiile: terenurile construcțiilor, spațiilor verzi și apă sînt egale.

"Noi avem, ca întotdeauna, totul este invers. Parcurile sînt defrișate în favoarea construcțiilor, spațiile acvatice sînt lipsite de atenție", a subliniat Vitalie Mucan.

Potrivit acestuia, analiza situației în municipiul Chișinău arată că în gospodăria sa verde se observă o reducerea drastică a spațiilor verzi; parcurile nu au numere cadastrale și limite fixate; nu există un plan de dezvoltare și crearea de noi parcuri, scuaruri și zone verzi; nu există destul personal pentru a face ordine în spațiile verzi, în special la periferie.

De exemplu, la direcția de tăiere a copacilor, lucrează 30 de persoane în loc de 70. Nici pînă în prezent, în mai multe parcuri din oraș nu au fost curățați copacii după ninsoarea din 2018.

De asemenea, pentru o funcționarea normală, trebuie de cumpărat: mașini multifuncționale - 2 buc., o macara auto, o mașină de colectare a gunoiului, microbuze marfare – 5 buc., remorcă pentru tractor – 4 buc.

Potrivit experților, în parcurile centrale și pe drumurile centrale trebuie de creat zone cu straturi de flori, inclusiv înverzirea verticală cu sisteme de irigare automată, de înlocuit copacii vechi, deformați cu alții noi de dimensiuni mari. Trebuie de creat, de asemenea, grădini moderne cu folosirea celor mai moderne tehnologii din lume.

Chișinăul era considerat un oraș al havuzurilor și izvoarelor, numărul acestora ajungînd la 400. Astăzi, din păcate, funcționează doar cîteva, o parte a dispărut complet, iar aproximativ 50 se află într-o stare semidistrusă, și acestea trebuie restabilite în 4 ani.

Dacă vorbim despre zonele acvatice, în special despre lacurile din Chișinău, multe dintre ele, în loc să creeze zone ecologice curate, s-au transformat în surse de duhoare, înverzite și acoperite de stuf.

Vitalie Mucan a subliniat faptul că conceptul modern de dezvoltare a orașului este un oraș pentru oameni. De aceea trebuie acordată o atenție curățării apelor adînci, curățarea de stuf, aerarea apei și crearea unei infrastructuri de recreere și sport pentru diferite grupe de vîrstă, precum și plaje, dușuri și vestiare.

Consilierul municipal a atras atenția asupra faptului că rîul Bîc, pornind de la izvoarele din raionul Călărași, este blocat de diguri, lacuri artificiale și alte structuri, care împiedică curgerea normală a apei. De-a lungul rîului sînt create gunoiști, se scurg apele uzate din localități, care mai apoi poluează lacul Ghidighici. Chișinăul adaugă gunoiștile și scurgerile sale în rîu, ceea ce agravează starea ecologică a acestuia și a orașului în ansamblu.

Vitalie Mucan a amintit că organizația ecologică "Ecodava" a atras în repetate rînduri atenția asupra stării rîului cu deplasări în teritoriu. El și-a exprimat încrederea că, odată cu venirea unor specialiști competenți în ministerele de profil situația va fi rezolvată.

Source: noi.md

Keywords:

Chisinau , ecologie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1594
Populația:
546 locuitori

Bobletici este un sat din cadrul comunei Coşcodeni, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 35 km de oraşul Sîngerei şi la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 546 de oameni. Satul Bobletici a fost menționat documentar în anul 1594.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.