|
Martorul ocupației germano-române: La Chişinău, Armata Roșie era întîmpinată ca o eliberatoare (Video)
În timpul celui de-al Doilea război mondial, germanii și românii au avut, în Chişinăul ocupat, un comportament inuman şi sălbatic, de aceea majoritatea locuitorilor orașului așteptau cu nerăbdare plecarea lor, iar Armata Roşie a fost întîmpinată de localnic ca nişte eliberatori adevărați.
Este un fragment din povestirea chişinăuianului, martorului ocupației germano-române din 1941-1944, Ivan Stepanovici Hudeakov, care are acum aproape 90 de ani. Acesta şi-a împărtășit amintirile în cadrul programului „Mecanismul de acțiune cu Elena Leviţkaia-Pahomova", de la postul de televiziune NTV-Moldova, transmite Noi.md.
Adolescenţa lui Ivan Hudeakov a coincis cu anii de război. Băiatul energic era un neastîmpărat și reuşea să pătrundă acolo unde cei maturi nu aveau cum să ajungă. Într-o zi, caracterul neastîmpărat era cît pe ce să-l coste chiar viaţa.
„La început au crezut că sînt evreu. M-a salvat tatăl meu, care m-a găsit. A arătat documentele și m-au lăsat să plec. Un român mi-a dat o lanternă și mi-a poruncit să cobor într-o pivniță adîncă și să văd dacă este cineva acolo, dacă sînt acolo evrei. Cobor în pivniţă şi aud un foşnet. Era întuneric. Am făcut lumină cu lanterna şi i-am văzut pe ei, sărmanii, şezînd acolo. Românului i-am spus că nu este nimeni acolo. Cînd îmi amintesc acum, cred că, să fi zis eu, nu dea Domnul, că ei sînt acolo, nu mi-aş fi iertat eu mie însumi acest lucru. Și cînd te gîndeşti că eram încă un băiat. Dar mi-a fost milă de aceşti oameni. Cum, în genere, poți ucide pe cineva?", şi-a împărtășit amintirile, sentimentele și durerea Ivan Stepanovici Hudeakov.
După cum a menţionat prezentatoarea programului, eroul povestirii sale, Ivan Stepanovici Hudeakov, nu înțelege că şi-a riscat propria viață, salvîndu-i pe alţii. Spune că a fost crescut așa. Deși el însuși văzuse şi execuții, și morți, totuşi toate amintirile sale adolescentine despre oroarea războiului sînt concentrate asupra problemei evreiești. Aceasta s-a dovedit a fi cea mai mare drama pentru locuitorii din Chișinău, unde, la începutul secolului XX, fiecare al doilea orăşean era de origine evreu. Deși, despre acest fapt nu se obişnuia a vorbi. Toată lumea pur şi simplu trăia, învăţa, lucra, iar naționalitatea nu a fost factorul determinant, totuşi în timpul războiului aceasta dădea dreptul la viață sau însemna o condamnare la moarte. Prin urmare, plecarea germanilor și a românilor era așteptată.
După cum îşi amintește Ivan Stepanovici Hudeakov, germanii au distrus și au aruncat în aer mai multe clădiri și case. De asemenea, au minat cele mai mari case.
„Este un barbarism nu alta. El se retrage și le dorește rău oamenilor... De ce au pierdut Hitler și Germania? Pentru că erau foarte cruzi. Ei s-au considerat a fi rasa superioară. Iar cînd o persoană se crede a fi superioară alte persoane, atunci nu mai este om. Nimeni nu trebuie să-şi facă iluzii. Ești la fel ca toată lumea. Dacă Dumnezeu te-a înzestrat cu ceva, sau te-ai născut cu ceva, nu înseamnă că ar trebui să batjocoreşti pe cineva. Aceasta este cea mai mare greșeală atunci cînd umbli cu nasul pe sus", a spus martorul ocupației germano-române din 1941-1944.
Potrivit acestuia, la Chişinău, Armata Roșie a fost întîmpinată ca o eliberatoare. „Românii și germanii nu au fost întîmpinaţi. Iar Armata Roșie a fost întîmpinată de majoritatea locuitorilor, pentru că într-adevăr ne-au eliberat de fascism, de această fiară. De aceea, oamenii au ieșit cu speranță, așteptînd Armata Roșie, pentru că fascismul era fascism. Aceasta este o față inumană. Ei împușcau oameni chiar în fața tuturor. Aceştia sînt fiare, nu oameni", a spus Ivan Stepanovici Hudeakov, recunoscînd că îi dispreţuieşte pe cei în care vede succesori ai fasciştilor pe care i-a văzut cu ochii proprii.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
- Голландский план преобразования сельского хозяйства в продовольственные леса! (Видео)
- О трудовой жизни в родовом поместье (+Фото)
- Многодетная семья спасает деревню (+Фото)
- Важные цитаты нейролингвиста о работе человеческого мозга
- Положите чеснок в рот и держите в течение 30 минут. Результаты невероятны!
- Вечнозеленая и съедобная Магония Падуболистная
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1933
- Populația:
- 1090 locuitori
Ruseni este un sat din cadrul oraşului Anenii Noi, raionul Anenii Noi. Satul este situat la o distanță de 3 km de orașul Anenii Noi și la 35 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1090 locuitori. Satul Ruseni a fost înființat în anul 1933.
Comments
(0)