|
În Chișinău vor apărea tomberoane pentru colectarea deșeurilor electrice
Proiectul „Oraș curat cu e-Deșeu reciclat" planifică să amplaseze, la Chișinău, opt tomberoane metalice pentru colectarea deșeurilor electrice și electronice de dimensiuni mari.
Acestea vor fi pe teritoriile stațiilor PECO, în locuri accesibile pentru transport. Cele opt tomberoane vor completa lista cu 71 de puncte de colectare a e-deșeurilor mici și mijlocii, deja existente în municipiul Chișinău.
Potrivit Aureliei Bahnaru, președinta Asociației pentru valorificarea Deșeurilor și manager al proiectului „Oraș curat cu e-Deșeu reciclat", susține că în cele opt puncte de colectare a deșeurilor mari vor putea fi aduse televizoare, frigidere, mașini de spălat și alte echipamente mari defecte. Vorbind despre punctele deja existente, de colectare pentru e-deșeuri mici și mijlocii, Aurelia Bahnaru a menționat că, după ce sînt colectate, deșeurile sînt preluate de un operator și sortate, iar pentru că în Moldova nu există o infrastructură dezvoltată la nivel național, ele sînt exportate în țări unde se asigură un proces corect de reciclare, evitînd depozitarea lor ilegală și contaminarea apei și a solului. În proiect participă instituții de învățămînt, instituții de stat, magazine. Organizatorii își propun să mai identifice 10 instituții care să se implice în acest proiect.
Svetlana Bolocan, șefa Direcția politici de management al deșeurilor și substanțelor chimice la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, consideră că partea cea mai importantă a proiectului este comunicarea și conștientizarea. Este important ca agenții economici să conștientizeze că sînt cei care trebuie să colecteze aceste deșeuri formate în urma utilizării produselor. În țară nu există deocamdată un mecanism de reciclare a e-deșeurilor, de aceea acest lucru se face peste hotare, în România și în alte țări. Costurile de export sînt mult mai mici decît ar fi investițiile în construcția unei fabrici de prelucrare finală a e-deșeurilor în țară, mai ales că nu se generează constant e-deșeuri.
Denis Parea, coordonator național Programul de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu (Gef SGP) Moldova, a spus că în Moldova gradul de reciclare este de aproximativ 10%, iar prin legea deșeurilor se propune să se ajungă la proporția de 30%. „Depozitarea deșeurilor este nocivă. Este cea mai nedorită metodă de valorificare a deșeurilor electronice, însă astăzi, din păcate, în Moldova se depozitează foarte multă deșeuri", a mai spus Denis Parea.
Proiectului „Oraș curat cu e-Deșeu reciclat" a fost lansat în 2018 și va dura pînă în 2020. Acesta are un buget de peste 42 de mii de dolari.
Source:
- Важное объявление для граждан Молдовы в Израиле, касающееся водительских прав
- Важное сообщение посольства Великобритании в Молдове
- Как отказаться от второго гражданства?
- Правительство организует ярмарку вакансий
- МИД выразил соболезнования в связи с гибелью гражданки Молдовы в результате теракта в Тель-Авиве
- Молдаванка погибла в результате теракта в Тель-Авиве
- Слово о Личности с большой буквы. О педагоге-новаторе Михаиле Щетинине
- Щенячая терапия (Видео)
- Взрослые учат животных, а дети их просто любят (Фото)
- Более ста молодых людей приняли участие в Чистых играх в заповеднике Старый Оргеев ©
- Овес - эликсир жизни
- Женщина спасла льва до того, как он ушёл с этого мира и он трогательно попрощался с ней
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1765
- Populația:
- 964 locuitori
Codreni este un sat din cadrul comunei Vălcineţ, raionul Ocniţa. Satul Codreni este situat la o distanță de 32 km de orașul Ocniţa şi la 192 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 964 de oameni. Satul Codreni este menționat documentar în anul 1765.
Comments
(0)