03 june 2019, 15:05 views 15560
Cine controlează piața secundară de locuințe din Chișinău
03 june 2019, 15:05 views 15560

Cine controlează piața secundară de locuințe din Chișinău

În capitală, an de an crește numărul blocurilor noi și se vinde tot mai mult spațiu locativ pe piața secundară – pentru că oamenii pleacă. S-a părea că, grație acestor doi factori, prețurile locuințelor de tip "hrusciov" și "brejnev" ar trebui să scadă semnificativ. Însă la Chișinău, cei care doresc să-și cumpere un apartament la mîna a doua se confruntă cu o situație total diferită și neînțeleasă pentru ei...

Este preferată clasa econom

În fond, azi piața imobiliară este concentrată în capitală. Conform datelor prezentate de expertul economic al IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, într-o analiză a pieței imobiliare, în 2018, peste 70% din tranzacțiile de vînzare-cumpărare a bunurilor imobile din Moldova au revenit Chișinăului.

Între anii 2000 și 2019, prețurile locuințelor s-au schimbat mult, la fel ca și profilul preferințelor cumpărătorilor în materie de apartamente și suprafețe.

"Dacă în 2000 suprafața medie a apartamentelor comercializate era de peste 120 m², în 2010 - circa 100 m², iar acum cele mai căutate locuințe au suprafața de pînă la 70 m². La începutul anilor 2000, achiziționarea unui apartament era un lux, pe care și-l permitea un număr limitat de oameni foarte bogați. Asta explică suprafețele mari ale locuințelor. Între anii 2006-2012, apartamente procurau cetățenii RM plecați la muncă peste hotare. Pe parcursul ultimilor doi ani observăm reformarea pieței imobiliare. Avem cumpărători cu venituri medii și mari, care muncesc în țară și decid să cumpere aici apartamente. Sporirea veniturilor salariale, recalculate în euro, și reducerea prețurilor pentru apartamente le oferă posibilitatea să cumpere locuințe. Această categorie de cumpărători, cu venituri moderate dacă le raportăm la costul locuințelor, a început să-și dicteze preferințele pe piața imobiliară. Acești cumpărători își pot permite doar locuințe cu suprafața nu prea mare, anume ele se bucură de succes", menționează V. Ioniță.

Potrivit expertului, astăzi apartamentele mici din blocurile noi și locuințele pe piața secundară dezgheață piața imobiliară după 10 ani de cădere continuă și de stagnare a prețurilor la apartamentele din Chișinău. Potrivit calculelor sale, dacă acum 12 ani pentru a cumpăra un apartament cu suprafața de 70 m² era nevoie de 36 salarii medii, în anul 2018 acest indice a fost de 3,8 ori mai mic – 9,5 salarii medii. Înviorarea a început din trimestrul III 2018 și se explică printr-o sporire a capacității de cumpărare a populației și prin schimbarea preferințelor în materie de locuințe. Iar creșterea capacității de cumpărare a cetățenilor se explică prin consolidarea monedei euro în anul trecut și prin creșterea veniturilor în formă de salarii în lei. Astfel, recalculat în lei, salariul mediu anual în trimestrul III al anului 2017 era de 262 euro/lună, iar în octombrie 2018 - 310 euro/lună.

Din spusele lui V. Ioniță, anii 2017-2019 au fost cei mai buni pentru a cumpăra imobile. Chiar dacă în anul curent locuințele se vor scumpi nițel, prețurile-record din anii 2007-2008 nu vor mai fi atinse.

Experții în sfera imobiliară menționează că azi cele mai tari poziții pe piața locuințelor o are clasa econom – apartamentele de serie, cu1-2 odăi. Locuințele sînt necesare întotdeauna, indiferent de cataclismele politice sau economice. De aceea, pe acest segment al pieței mereu au loc tranzacții, mai activ sau mai lent, în funcție de sezon.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

Chisinau , locuință

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1613
Populația:
697 locuitori

Vrăneşti este un sat din cadrul oraşului Sîngerei, raionul Sîngerei. Satul Vrănești este situat la distanța de 5 km de orașul Sîngerei și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 697 locuitori. Prima mențiune documentară a localității datează din anul 1613.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.