05 october 2018, 12:52 views 9390
Povestea copacului din fața Bibliotecii Naționale (Foto, Video)
05 october 2018, 12:52 views 9390

Povestea copacului din fața Bibliotecii Naționale (Foto, Video)

La 21 aprilie 2017, Moldova a fost acoperită de zăpadă, iar scuarul Bibliotiecii Naționale și-a pierdut un copac viguros. După ce platanul a zăcut cîteva luni neatins în fața bibliotecii, designerul Mihai Stamati a înțeles că acesta trebuie să rămînă acolo, însă sub formă de mobilier urban.

"Ideea a venit odată cu ninsoarea, cînd în aprilie, pe 21, mulți copaci din Chișinău au căzut din cauza ninsorilor și în fața Bibliotecii Naționale a căzut un platan, probabil cel mai mare de pe strada 31 August și a stat acolo până prin iunie. L-am văzut mai multe zile la rînd doborît, fragmentat, cu rădăcina pe jumătate îngropată în asflat și am zis că probabil copacul acesta vrea să rămână aici și hai să-i dăm șansa asta", povestește designerul Mihai Stamati.

"Așa a venit ideea să transformăm copacul de la bibliotecă să-i dăm o adoua viață, să-l readucem în scuarul bibliotecii sub formă de bănci, mobilier urban, care să conțină și parcări pentru biciclete și carte, de ce nu.

Până la sfârșit am putea să ajungem la vreo opt obiecte de mobilier, foarte diferit, fiecare unic în felul lui".

"Știam că vreau să îi dau o a doua viață acestui copac sub o formă sculpturală. Băncile să nu fie tipice, cum le știm noi, din scînduri de lemn vopsite, dar să folosim masivul cât mai aproape de natură, așa cum ni l-a dat ea.

Va fi un contrast între textura călduță a lemnului și piese de metal foarte reci, dure, rigide", explică Mihai conceptul pieselor de mobilier urban.

"Au fost mai multe procese, discuții cu cei de la Spații Verzi, Agenția locativ-comunală, au fost oameni care n-au ajutat să tăiem masivul, apoi să-l transportăm cu macaraua. Acum dacă să mă uit în spate, s-a lucrat mult.

Pe lîngă designerul Mihai Stamati, în echipă mai muncesc sculptorul Pavel Obreja și desginerii Ion și Andrei Zbancă.

"Membrii echipei sînt oameni care au și alte activități. Pavel-sculptor, mai are activitatea lui, băieții, Andrei și Ion, sînt desgineri și susțin anul acesta teza de licență la design industrial".

"Am dorit mult și am militat pentru faptul ca să rămînă acolo unde a crescut și sper că la sfârșit de mai îl readucem acasă".

Aici citiți întreaga poveste a copacului, despre procesul de lucru și oamenii care au contribuit la realizarea acestui proiect.

În susținerea proiectului și-au adus aportul chiar de la bun început Direcția Cultură a primăriei municipiului Chișinău, Universitatea Tehnică a Moldovei și o companie din sectorul privat.

Source: unimedia.info

Keywords:

copac , biblioteca

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1933
Populația:
1090 locuitori

Ruseni este un sat din cadrul oraşului Anenii Noi, raionul Anenii Noi. Satul este situat la o distanță de 3 km de orașul Anenii Noi și la 35 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1090 locuitori. Satul Ruseni a fost înființat în anul 1933.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.