05 march 2018, 16:46 views 13424
„În memoria” Palatului de Cultură al Sindicatelor (Foto, Video)
05 march 2018, 16:46 views 13424

„În memoria” Palatului de Cultură al Sindicatelor (Foto, Video)

Zeci de oameni au venit aseară să-şi ia rămas bun de la Palatul de Cultură al Sindicatelor, din care nu a mai rămas nimic altceva decît mormane întregi de piatră şi un peisaj pustiu.

Elena Lewicka-Pahomova şi Oxana Shishko-Cozirscaia au adunat zeci de fotografii, organizînd o expoziţie dedicată edificiului care a fost demolat şi în locul căruia urmează să apară un centru comercial.

Iniţiatoarele spun că au decis să organizeze această expoziţie pentru a aduce în prim-plan mai multe imagini ale palatului care au marcat istoria orașului Chișinău, remarcînd faptul că îşi doresc păstrarea panoului mosaic de pe clădirea Palatului.

„Ne dorim ca cel puțin panoul mozaic de pe clădirea Palatului de Cultură al Sindicatelor să fie păstrat. Acesta este un lucru unic, care practic nicăieri nu mai există. Mozaicurile trebuie neapărat să fie păstrate în toată țara, avînd în vedere că sînt doar cîteva zeci în toată republica. Am aflat că autorizarea de demolare a clădirii Palatului de Cultură a Sindicatelor este ilegală, iar acum, înainte de alegeri, nimeni nu va dori să răspundă pentru asta. Ne dorim, totodată, ca cei care demolează clădirea să fie trași la răspundere pentru ceea ce fac", a declarat Elena Lewicka-Pahomova.

„Am găsit foarte ușor aceste fotografii. Pe unele le-am păstrat chiar noi în arhivă, intuind cumva că într-o bună zi s-ar putea întîmpla acest lucru. Am adunat în jur de o sută de fotografii, dar unele erau atît de personale, încît le-am lăsat doar pe cele prin care sînt transmise amintiri unice, în care se regăsesc mulți oameni", a menţionat Oxana Shishko-Cozirscaia.

La fel de indignaţi de demolarea Palatului de Cultură al Sindicatelor sînt şi locuitorii capitalei, care spun că, odată cu distrugerea acestui obiect istoric, se pierd şi toate amintirile frumoase trăite de ei de-a lungul timpului.

„Demolarea Palatului de Cultură al Sindicatelor este o pierdere enormă, acesta fiind, în primul rînd, un obiect istoric, care putea fi restaurat, nu distrus", a spus o vizitatoare a expoziţiei.

„Susțin organizarea acestei expoziții de fotografii, mai ales că multă lume se arată indignată de demolarea Palatului de Cultură al Sindicatelor. Fotografiile sunt, pur și simplu, minunate, pline de nostalgie, care mi-aduc aminte de copilărie, cînd veneam foarte des aici și-mi petreceam timpul liber", a mărturisit o altă vizitatoare.

De menţionat că, ani la rînd, Palatul de Cultură al Sindicatelor a fost decorat de un panou mozaic, iar potrivit lucrătorilor, peretele nu va fi demolat, dar, cel mai probabil, se va înscrie în proiectul clădirii care urmează a fi construită.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1734
Populația:
1084 locuitori

Hruşca este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Frunzăuca și Hruşca. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Camenca și la 177 km de Chișinău. Populaţia satului Hruşca alcătuia 1084 de oameni în anul 2011. Satul Hrușca a fost atestat documentar în anul 1734.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.