|
În Capitală va fi realizat un proiect de iluminare artistică a unor obiective istorico-culturale (Foto)
Un proiect de iluminare artistică a unor obiective istorico-culturale va fi implementat în capitala Republicii Moldova. Concursul „Chișinăul de seară - orașul luminilor", din cadrul proiectului cu aceeaşi denumire a fost lansat de Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor în colaborare cu platforma "Design Cafe & Club" şi s-a desfăşurat în perioada noiembrie 2017 – februarie 2018.
În cadrul unei conferinţe de presă de astăzi, directorul general al Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, Ion Ştefăniţă a menţionat că la concurs au participat 52 de concurenţi, iar în etapa finală au ajuns 11 proiecte de iluminare artistică a unor obiective istorico-culturale valoroase din Chişinău.
Potrivit sursei citate, lucrările au fost evaluate ieri de către un juriu internaţional în frunte cu renumitul arhitect din Franţa, Alain Guilhot, care a realizat circa 3000 de proiecte de iluminare artistică în cele mai frumoase oraşe din 58 de state.
Două din cele 11 proiecte au acumulat un punctaj maxim egal. Este vorba de proiectul de iluminare a Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, creat de Octavian Catlabuga şi cel de iluminare a Palatului Naţional „Nicolae Sulac", semnat de arhitecţii Oleg şi Nadejda Bajura, care vor primi cîte un premiu de 2000 de euro. Al treilea proiect cîştigător este cel al designerului Ilie Cebotari, care a participat în concurs cu un concept de iluminare a Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu"". Acesta va fi premiat cu 1000 de euro.
Solicitat de MOLDPRES, Ion Ştefăniţă a afirmat că cele trei proiecte vor fi realizate pînă în toamna anului curent, pentru aceasta fiind rezervat un buget de 11 milioane de lei. Proiectele sunt susţinute de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării şi Primăria municipiului Chişinău.
Prezent la eveniment, arhitectul Alain Guilhot a afirmat că toate proiectele prezentate sînt bune şi ar merita premiul I. „Chişinăul are un patrimoniu excepţional – peste 810 obiective protejate. Există toate şansele să-l transformăm într-un oraş al luminilor, astfel încît să devină cît mai atractiv pentru turişti. În acest scop, vom organiza la Chişinău şi un Festival al luminilor", a mai spus Alain Guilhot.
În acelaşi timp, juriul a evidenţiat încă patru proiecte de iluminare artistică, ce vor fi realizate în următorii doi ani. Acestea sînt: sediul Primăriei, Sinagoga Rabbi Ţirilson, Circul şi strada Veronica Micle.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
- Голландский план преобразования сельского хозяйства в продовольственные леса! (Видео)
- О трудовой жизни в родовом поместье (+Фото)
- Многодетная семья спасает деревню (+Фото)
- Важные цитаты нейролингвиста о работе человеческого мозга
- Положите чеснок в рот и держите в течение 30 минут. Результаты невероятны!
- Вечнозеленая и съедобная Магония Падуболистная
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1913
- Populația:
- 388 locuitori
Alexeevca este un sat din cadrul comunei Svetlîi, UTA Găgăuzia. Localitatea se află la distanța de 38 km de municipiul Comrat și la 142 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 388 de oameni. Satul Alexeevca a fost menționat documentar în anul 1913.
Comments
(0)