|
Chirtoca pentru Chișinău: decizie importantă aprobată! (Doc)
Proiectul deciziei, elaborat de fracțiunea comuniștilor și consilierilor independenți din cadrul Consiliului Municipal Chișinău (CMC), a fost semnat de secretarul Valeriu Didenco.
Secretariatul CMC a avut nevoie de mai bine de un an pentru a conștientiza importanța proiectului de decizie, propus în februarie 2016, de către președintele fracțiunii comuniștilor și consilierilor independenți, Vasilii Chirtoca.
Proiectul de decizie cu privire la depozitarea și prelucrarea deșeurilor din municipiul Chișinău prevede îndeplinirea unui șir de măsuri pentru lichidarea consecințelor catastrofei ecologice, generate de depozitarea deșeurilor la mina "Purcel", situată în apropiere de comuna Bubuieci. Respectiv, a fost propusă inițierea negocierilor cu locuitorii comunei Țînțăreni, care, anterior, au sistat activitatea poligonului de gunoi. Documentul presupune reluarea activității poligonului de la Țînțăreni în luna iulie curent.
În documentul, elaborat de fracțiunea comuniștilor și consilierilor independenți, mai este menționată necesitatea de a crea un parteneriat public-privat în domeniul păstrării și evacuării deșeurilor solide. De asemenea, a fost propusă participarea în cadrul parteneriatului a investitorilor străini, dispuși să le împărtășească companiilor locale experiența, în ce privește depozitarea și evacuarea deșeurilor solide. A fost propusă, de asemenea, elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru evacuarea deșeurilor solide de la mina "Purcel", prelucrarea acestora, precum și pentru restabilirea situației ecologice pe teritoriul respectiv. Autorii proiectului de decizie declară despre necesitatea estimării prejudiciului provocat autorităților locale la evacuarea deșeurilor solide la mina "Purcel". Responsabili pentru îndeplinirea condițiilor menționate să fie: Guvernul, primarul general, CMC și viceprimarul. În cadrul următoarei ședințe a CMC, reprezentantul puterii executive trebuie să prezinte un raport pe marginea îndeplinirii prevederilor proiectului respectiv de decizie, iar viceprimarul, în decurs de o lună de zile, trebuie să organizeze audieri publice pe marginea problemei depozitării deșeurilor solide din municipiul Chișinău.
La rîndul său, CMC va solicita susținerea partenerilor străini pentru finanțarea elaborării unui sistem mai eficient de depozitare și prelucrare a deșeurilor solide din municipiul Chișinău. Primarul general al capitalei este obligat să coordoneze executarea acestui proiect de decizie.
De remarcat că anterior Vasilii Chirtoca a declarat, în repetate rînduri, despre temerile sale legate de declanșarea unei catastrofe ecologice, din cauza suprasolicitării minei "Purcel" din comuna Bubuieci. În februarie 2016, el a înaintat o inițiativă cu privire la susținerea unei companii private, care să se ocupe de construcția unei uzine de prelucrare a deșeurilor într-o suburbie a capitalei. Potrivit consilierului, susținerea acestei inițiative ar fi contribuit la soluționarea problemei legate de depozitarea deșeurilor solide în Chișinău.
Majoritatea consilierilor municipali au susținut inițiativa, iar proiectul de decizie a fost trimis spre semnare secretarului CMC, Valeriu Didenco. Ultimul nu a semnat documentul, mai multă vreme, făcînd trimitere la faptul că este ocupat și bolnav. Însă după ce problema depozitării gunoiului a luat amploare și a devenit una acută pentru autoritățile Chișinăului, care, potrivit lui Vasilii Chirtoca, au comis o infracțiune penală, secretarul CMC și-a pus semnătura pe document.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1466
- Populaţia:
- 781 locuitori
Horodişte este un sat şi comună din raionul Rezina. Satul are o suprafaţă de circa 1.40 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 6.31 km. Din componenţa comunei fac parte localităţile Slobozia-Horoişte şi Horodişte. Satul Horodişte este situat la o distanţă de 36 km de oraşul Rezina şi la 85 km de Chișinău.
Comments
(0)