31 march 2023, 16:46 views 26259
Materiale din compartiment: All news |

Horodişte, district Rezina

Statut:
Sat
Prima atestare:
1466
Populaţia:
781 locuitori

Horodişte este un sat şi comună din raionul Rezina. Din componenţa comunei fac parte localităţile Slobozia-Horoişte şi Horodişte. Satul Horodişte este situat la o distanţă de 36 km de oraşul Rezina şi la 85 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 781 de oameni. Prima venţiune documentară a satului datează din anul 1466.

[top]Istoria localitații

În zona satului Horodiște primele așezări umane au apărut în epoca pietrei, în mileniile XII – XI î.Hr. În jurul a.2000 î.Hr. aici exista o așezare relativ mare. Peun vîrf de deal din prejma satului locuitorii au înălțat o cetățuie, care a servit drept pavăză sătenilor pînă în secolele IV-III î.Hr. Interiorul cetățuii era păzit de malurile înalte și abrupte ale piscului, pe care era înălțată. Din partea dealului cetatea avea șanț și val de apărare. Cetatea a fost incendiată și părăsită.

[top]Populația

La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 781 de oameni, dintre care 47.89% - bărbaţi și 52.11% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului este următoarea: 99.23% - moldoveni, 0.38% - ucraineni, 0.26% - ruşi, 0.13% - alte etnii.

Comments

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutate prezentată pe pagina.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.
Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
1763 locuitori

Crasnencoe este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dimitrova, Ivanovca și Crasnencoe. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Rîbnița și la 115 km de Chișinău. Populaţia satului Crasnencoe alcătuia 1763 de oameni în anul 2011. Satul Crasnencoe a fost înființat în secolul XIX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.