|
Mina din Chişinău – în pericol să se surpe
Conducerea SA „Mina din Chişinău" declară că Mina este în pericol, deoarece pilonii de protecţie sunt măcinaţi de apa care se adună în galeriile ei și riscă să se surpe cu tot cu o parte a sectorului Râșcani sub care se află.
Primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a spus că dacă situaţia ar fi atît de gravă, atunci Departamentul situaţiilor excepţionale ar fi bătut alarma. Edilul capitalei a comentat informaţiile apărute în ziarul „Timpul de dimineaţă" privind situaţia de la „Mina din Chişinău".
La SA „Mina din Chişinău", de unde se extrage piatră de calcar încă de la începutul anilor 70, de mai mulţi ani există o problemă cu apele subterane care se adună în galeriile acesteia. Din cauza apelor se erodează pilonii de protecţie, iar aceasta ar putea duce la surparea lor şi a stratului de pămînt de la suprafaţă, pe care se află o parte din sectorul Râşcani al capitalei.
Contactat de IPN, directorul „Minei din Chişinău", Sergiu Lungu, a spus că în 2014 s-a făcut un studiu de fezabilitate privind lucrările de evacuare a apelor ce se adună în galeriile minei. Lucrările ar costa în jur de 40 de milioane de lei. Potrivit studiului, apele ar trebui evacuate prin nişte sonde care să fie săpate pe un teren ce aparţine Colegului vitivinicol din comuna Stăuceni, dar conducerea instituţiei se împotriveşte. Apa evacuată ar urma să ajungă în sistemul centralizat de aprovizionare cu apă a municipiului Chişinău.
Sergiu Lungu a accentuat că aceşti piloni nu vor ceda chiar astăzi sau mâine, însă cu trecerea timpului situaţia se agravează şi tragedia va putea fi evitată doar cu cheltuieli mult mai mari decât cele necesare acum. Potrivit directorului minei, cu astfel de probleme s-au confruntat şi autorităţile unor de oraşe precum Odesa sau Paris.
Dorin Chirtoacă, fiind abordat de jurnalişti, după şedinţa de luni, 18 iulie, de la Primărie, a spus că despre mină şi situaţia de acolo se cunoaşte şi că ar trebui un proiect mai amplu de schimbare a destinaţiei acesteia. „Trebuie conservată această mină pentru viitor, sunt mai multe metode, poate chiar transformată în destinaţie turistică", a precizat edilul. Totodată, potrivit lui, pericolul de surpare nu este atît de grav căci, responsabilii de la Situaţii Excepţionale nu bat alarma.
Contactată de IPN, Liliana Puşcaşu, responsabilă pentru comunicare la Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, a spus că despre problemele de la această mină să cunoaşte, însă toată responsabilitatea o poartă autorităţile publice locale şi Ministerul Mediului, care trebuie să găsească soluţii pentru evacuarea apelor.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1660
- Populația:
- 1316 locuitori
Pînzăreni este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pînzărenii Noi și Pînzăreni. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Fălești și la 150 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1316 oameni. Satul Pînzăreni a fost menționat documentar în anul 1660.
Comments
(0)