03 june 2016, 12:00 views 9195
La Chişinău a fost lansat un proiect în susţinerea liceelor bilingve francofone
03 june 2016, 12:00 views 9195

La Chişinău a fost lansat un proiect în susţinerea liceelor bilingve francofone

Un proiect care prevede noi tehnologii în susţinerea învăţămîntului din liceele bilingve francofone din ţară a fost lansat astăzi la Chişinău de Alianţa Franceză din R. Moldova, comunică MOLDPRES.

„Filières Bilingues 2.0" este un proiect novator, rezultatul unui parteneriat între alianţa sus-numită, Ambasada Franţei la Chişinău și Agenţia Universitară a Francofoniei. Acesta este implementat cu sprijinul financiar al Institutului Francez în colaborare cu Ministerul Educaţiei, Programul „Novateca", specialişti din România şi Bulgaria.

„Instituţiile francofone vor investi peste 17 mii de euro în scopul formării şi dinamizării corpului didactic din liceele cu clase bilingve prin utilizarea noilor tehnologii în procesul de învăţămînt", a menţionat la ceremonia de lansare a proiectului Roxana Ţurcanu, responsabilă pentru R. Moldova şi Ucraina a Agenţiei Universitare a Francofoniei.

Totodată, proiectul prevede stagii de formare continuă pe parcursul a şase luni, de care vor beneficia peste 150 de profesori de limbă franceză şi de discipline nonlingvistice din şapte oraşe - Chişinău, Bălţi, Orhei, Cahul, Hînceşti, Soroca şi Ungheni.

Prezent la eveniment, ambasadorul Franţei la Chişinău, Pascal Vagogne, a salutat curajul şi dedicarea cadrelor didactice din ţara noastră, inclusiv din stînga Nistrului, care în pofida dificultăţilor promovează studierea limbii franceze, lărgind astfel hotarele francofoniei. „Este relevant că iniţiativa „Filières Bilingues 2.0" se înscrie în cadrul celebrării celor 20 de ani de la aderarea R. Moldova la Organizaţia Internaţională a Francofoniei. Programul răspunde priorităţilor care prevăd promovarea noilor tehnologii în procesul de predare şi învăţare a limbii franceze. Acestea garantează elevilor care doresc facilitarea accesului la studii în Franţa sau în instituţii membre ale Agenţiei Universitare a Francofoniei", a subliniat diplomatul.

În prezent în R. Moldova activează opt licee publice bilingve francofone. În cadrul acestora peste trei mii de elevi studiază aprofundat limbi străine, precum şi discipline exacte ca matematica, fizica, biologia, chimia, predate în limba franceză.

Source: moldpres.md

Keywords:

limba , liceu , Chisinau

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1575
Populația:
1239 locuitori

Goleni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Satul se află la o distanţa de  10 km de oraşul Edineţ şi la  210 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1239 de oameni. Prima atestare documentară a satului Goleni datează din anul 1575, cînd Petru vioevod vindea lui Ion Golăi mare logofăt un loc de sat pe rîul Ciuhur.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.