|
La Chișinău au adus omagiu celor căzuţi în războiul din Afganistan
La 27 de ani de la războiul din Afganistan, veterani moldoveni, oficiali şi oameni simpli au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt şi la Complexul memorial „Feciorilor Patriei - Sfântă Amintire". Cu emoţii pe faţă, veteranii şi-au amintit de camarazii care nu au reuşit să se întoarcă vii din război.
Ceremonia de comemorare a început la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Acolo, veteranii războiului din Afganistan au depus flori şi au depănat amintiri.
„Suntem bucuroşi că am venit de acolo sănătoşi, nu am rămas pe câmpul de luptă, şi ne pare rău că mulţi băieţi acolo au rămas. Noi trebuie să trăim şi să-i pomenim", spune Anatolie Buhaniuc, veteran de război.
Ulterior, în paşi de marş şi pe muzică soldăţească, veteranii s-au îndreptat spre Complexul memorial „Feciorilor Patriei - Sfântă Amintire" din sectorul Râşcani al capitalei.
Deşi au trecut 27 de ani de la războiul din Afganistan, soldaţii moldoveni nu pot uita ororile acelor timpuri. „După 27 de ani mi-a rămas în amintire frăţia de acolo, ajutorul pe care îl acordam unul altuia. Nu am fost laşi şi nu am trădat unul pe altul. Nu putem uita şi asta nu o să se uite niciodată", afirmă Gheorghe Guțan, veteran, Briceni.
Pe lângă veterani, la ceremonia de comemorare au fost prezenţi şi oficiali, care au ţinut să menţioneze că războiul sovieto-afgan este un capitol controversat în istorie.
„Au fost nişte oameni care au dat dovadă de curaj şi eroism, au fost nişte oameni care nu au pus la îndoială ordinele superiorilor şi este de fapt un exemplu pentru noi", a declarat premierul Pavel Filip.
„Cu părere de rău astăzi nu sunt alături cei 301 de ostaşi care au căzut pe câmpul de luptă, ostaşi care astăzi trebuiau să aibă 50-55 de ani", a menționat ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan.
La final, veteranii au avut parte şi de un adevărat prânz ostăşesc. Din meniu nu a lipsit terciul soldăţesc şi tradiţionalul pahar de tărie.
La războiul din Afganistan au participat peste 13 mii de ostaşi moldoveni. Circa 300 au decedat sau au fost daţi dispăruţi, iar alţi 257 au rămas invalizi.
Source:
- Важное объявление для граждан Молдовы в Израиле, касающееся водительских прав
- Важное сообщение посольства Великобритании в Молдове
- Как отказаться от второго гражданства?
- Правительство организует ярмарку вакансий
- МИД выразил соболезнования в связи с гибелью гражданки Молдовы в результате теракта в Тель-Авиве
- Молдаванка погибла в результате теракта в Тель-Авиве
- Слово о Личности с большой буквы. О педагоге-новаторе Михаиле Щетинине
- Щенячая терапия (Видео)
- Взрослые учат животных, а дети их просто любят (Фото)
- Более ста молодых людей приняли участие в Чистых играх в заповеднике Старый Оргеев ©
- Овес - эликсир жизни
- Женщина спасла льва до того, как он ушёл с этого мира и он трогательно попрощался с ней
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1470
- Populația:
- 3335 locuitori
Cotiujenii Mari este un sat şi comună din raionul Soldăneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cotiujenii Mari, Cuşelăuca, loc.st.cf. Cobîlnea. Localitatea este situată la distanța de 30 km de orașul Șoldănești și la 143 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3335 de oameni. Satul Cotiujenii Mari a fost menționat documentar în anul 1470.
Comments
(0)