|
Bulevardul Ștefan cel Mare va fi iluminat artistic
Autorităţile locale promit să evacueze gheretele şi panourile publicitare de pe bulevardul Ştefan cel Mare care urmează a fi reabilitat. În plus, clădirile vor fi iluminate artistic, ne-a comunicat viceprimarul de ramură Nistor Grozavu. Chişinăuienii îşi pot imagina cum va arăta strada dacă vor vedea macheta în 3D, realizată de studenţii de la Facultatea arhitectură şi urbanism.
Nistor Grozavu, viceprimar de ramură: «După reabilitare, vor fi evacuate toate gheretele, toate tarabele, inclusiv toate acele panouri publicitare care stau în stradă, cele care sunt pe clădiri sau au altă funcţiune după examinarea corespunzătoare vor fi lăsate ca să funcţioneze, o parte din dânsele, în rest, bulevardul va arăta, poate nu chiar exact aşa cum o să vedeţi pe macheta la Facultatea de arhitectură, dar foarte apropiat de acest lucru».
Dorin Chirtoacă, primar de Chişinău: «Aşa s-a procedat pe Mihai Viteazu, pe Alecu Russo, aşa se va rpoceda şi pe Ştefan cel Mare. În ceea ce priveşte, Ştefan cel Mare, evident evacuarea tuturor panourilor şi tuturor gheretelor».
Clădirile, inclusiv blocurile locative vor fi iluminate, se ambiţionează autorităţile.
Nistor Grozavu, viceprimar de Chişinău: «Vor fi continuate lucrările de iluminat artistic al clădirilor, cel puţin noi avem un mini studiu de prefezabilitate, de la strada Ismail până la clădirea Parlamentului, de ambele părţi ale bulevardului».
Opt metri de machetă scoasă la lumina zilei de către studenţii Facultăţii de arhitectură cu ajutorul unei imprimante 3 D demonstrează că bulevardul Ştefan cel Mare, cu o lungime de 3,8 km, arată superb fără gherete şi panouri.
Sergiu Tronciu, lector superior, catedra arhitectură, UTM: «Noi am redat situaţia stilizată, fără adaosuri, fără panouri publicitare, fără culaorea foarte stridentă la diferite, fără balcoane acoperite, o situaţie practic la momentul actual ideală».
La realizarea machetei au lucrat 41 de studenţi supăraţi pe halul în care a ajuns capitala.
Daria, studentă: «Începând cu strada Armenească, gheretele stau unele peste altele, iar lăţimea trotuarelor pe alocuri nici nu ajunge la un metru, însă ar trebui să fie de 2 sau chiar 3 metri, cu o zonă verde pe mijloc».
Studenţii intenţionează să realizeze o machetă a centrului istoric al oraşului Chişinău, la fel în variantă tridimensională, care va fi expus în scuarul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu".
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1921
- Populația:
- 1229 locuitori
Ratuş este un sat din cadrul comunei Drăsliceni, raionul Criuleni. Amplasat pe malul drept al Ichelului, pe șoseaua Bălți-Chișinău, satul este situat la o distanță de 43 km de orașul Criuleni și la 18 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1229 de oameni. Satul Ratuș a fost întemeiat în anul 1921.
Comments
(1)