|
Într-un liceu din Bălți se fac apeluri la anularea statalității moldovenești
În Liceul „M. Eminescu" din Bălți, sînt promovate activ neîngăduinţa față de populația vorbitoare de limbă rusă, dar şi ideile unioniste. O fotografie, care dovedeşte acest fapt a fost pusă la dispoziţia redacţiei „Bloknot-Moldova", de către unul dintre martorii oculari ai evenimentului de la liceul sus-numit.
Potrivit unuia dintre studenţii, prezenţi la eveniment, din partea persoanelor, care conduceau eventimentul, au răsunat mai multe chemări la unire cu România, astfel fiind marcată Ziua de „sărbătoare" 1 decembrie şi evenimentul asociat cu aceasta – cea de-a 100-a aniversare a ocupării româneşti a Republicii Democratice Moldoveneşti.
„Iată ce este promovat în școli, nu istoria Moldovei, ci istoria României! Rușine celora, care permit în şcolile şi liceele ţării apeluri la distrugerea statalității moldovenești!" a spus Vadim, un martor ocular al incidentului.
În afară de aceasta, după publicarea acestei fotografii pe rețeaua de socializare, amenințările cu caracter naționalist și rusofob la adresa martorului evenimentului în cauză nu s-au lăsat aşteptate. La cîtva timp după publicare, autorul a început să primească amenințări în privatul rețelei de socializare, probabil, de la elevii acestui liceu, care, fără a se sinchisi prea mult de expresiile şi frazeologismele folosite, au început să-i dea "de înţeles" cititorului că acesta din urmă greşeşte, or, în opinia lor, moldovenii nu există, ci numai românii.
Vadim însuși a povestit despre cele întîmplate redacţiei "Bloknot-Moldova".
Vă reamintim că în cadrul ședinței din 25-26 noiembrie, 1918, în lipsa cvorumului necesar, prin 36 de voturi a fost aprobată Hotărîrea privind aderarea necondiționată a Basarabiei la România, astfel fiind lichidate toate condițiile Actului din 27 martie, 1918.
La scurt timp după această decizie, Sfatul Ţării şi-a încetat existenţa. O mare parte a deputaților a contestat această Hotărîre, adresînd un Memorandum Guvernului român, revendicînd restabilirea autonomiei în conformitate cu Actul din 27 martie, însă toți deputații, care nu au fost de acord cu decizia adoptată, au fost împușcați.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1616
- Populația:
- 1076 locuitori
Alcedar este un sat şi comună din raionul Şoldăneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Alcedar, Curătura și Odaia. Satul Alcedar este situat pe malul drept al rîului Nistru, la o distanță de 12 km de oraşul Şoldăneşti şi la 127 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1076 de oameni. Satul Alcedar este atestat pentru prima în anul 1616.
Comments
(0)