22 august 2023, 17:00 Classical music views 75618
22 august 2023, 17:00 Classical music views 75618

Parcurile din Bălţi (Foto)

Bălţiul este cel de-al treilea oraş mare din Republica Moldova, după Chișinău şi Tiraspol. Numărul locuitorilor este de circa 149 de mii. Oraşul Bălţi, dată fiind importanţa şi situarea sa geografică, este numit adesea capitala nordului Moldovei. El este situat pe un şes deluros, numit stepa Bălţiului. Prin oraş curge rîul Răut şi afluentul său Răuţel. Bălţiul este un important centru industrial şi cultural al ţării.

Parcul Municipal Bălţi a fost fondat la mijlocul secolului al XIX-lea în cinstea vizitei în oraş a împărătesei Maria Alexandrovna în anul 1856. Atunci, parcul aşa şi se numea ‒ Parcul Reginei Maria. Pe timpurile sovietice, a fost redenumit, şi apoi în cele din urmă a primit denumirea actuală.

Parcul este situat în inima oraşului, ocupînd suprafaţa unei cartier. Este cel mai vechi parc din oraş. Parcul este unul foarte confortabil, liniştit, dar oarecum în delăsare, dacă e să vorbim de alei şi peluze. Una dintre zonele parcului iese spre Piaţa Ştefan cel Mare, iar la ieşirea din parc se poate vedea cupola clopotniţei reconstruite a Catedralei Sf. Nicolae, care a fost fondată în anul 1795. Parcul Municipal este locul preferat de odihnă al orăşenilor. În apropierea părţii de jos a parcului se înalţă o Biserică Catolică impunătoare.

În imediata apropiere a parcului, întru-un scuar confortabil este situată Aleea Clasicilor, deschisă la 17 iulie 2010. Din donaţiile persoanelor juridice şi fizice au fost instalate trei busturi ale marilor maeştri ai literaturii din Moldova: Mihai Eminescu, Ion Creangă şi Grigore Vieru. Cu siguranţă această alee va fi completată cu timpul cu busturile altor clasici ai literaturii moldoveneşti.

De asemenea, chiar în centrul oraşului, la doar cîteva cartiere de Parcul Municipal se afla parcul pentru copii „Andrieş”. Din păcate, nu am reuşit să găsim surse disponibile, care să indice data fondării parcului, probabil este vorba de sfîrşitul secolului al XIX-lea ‒ începutul secolului al XX-lea

Pare a fi cel mai vizitat parc din oraş, iar pentru această afirmare există motive întemeiate. Este surprinzător de confortabil, bine îngrjit şi atractiv, aici există literalmente totul pentru odihna familială. Este vorba de diferite caruseluri, inclusiv imensa Roată a Dracului, cafeneaua pentru copii, terenuri de joacă. Acest parc este echipat cu dragoste şi imaginaţie. Iar acest lucru se simte literalmente în fiecare detaliu de design. E vorba aici de băncile originale, de sculpturile în piatră, de felinarele originale, chiar şi pubele de gunoi sînt speciale. Aici este întotdeauna aglomerat şi distractiv, sînt foarte mulţi vizitatori cu copii de toate vîrstele. Vin aici şi studenţii cu conspecte. Aici îşi dau întîlniri îndrăgostiţii şi prietenii, căci în afară de cafeneaua pentru copii este şi o cafenea pentru adulţi. Vizavi de parcul de peste drum, se vede pitoreasca biserică armeană Sf. Grigore, care funcţionează în prezent. Iar peste aproximativ un cartier se află încă un locaş sfînt ‒ o catedrală foarte frumoasă ‒ Catedrala Sf. Constantin şi Elena (1935), construită în stil bizantino-valah. În adîncul parcului se află monumentul eliberatorilor de ocupanţii nazişti.

Parcurile din Bălţi - Album foto

Keywords:

parc , Balti , natura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1576
Populația:
2050 locuitori

Tîrnova este un sat şi comună din raionul Edineţ. Tîrnova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat pe malul drept al rîului Racovăț, la o distanță de 18 km de orașul Edineț, la 33 km de stația de cale ferată Brătușeni şi la 220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2050 de oameni. Satul Tîrnova, din ținutul Hotin, este atestat documentar la 17 aprilie 1576, cu denumirea Truineva.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.