08 july 2016, 12:15 views 8721
Ploile cu grindină au afectat peste două sute de hectare de viţă de vie din ţară
08 july 2016, 12:15 views 8721

Ploile cu grindină au afectat peste două sute de hectare de viţă de vie din ţară

Ploile cu grindină din această săptămână au afectat peste două sute de hectare de viţă de vie din ţară. Cele mai mari pierderi au fost înregistrate în raionul Căuşeni. Agricultorii care au cultivat soiuri de masă spun că vor fi nevoiţi să-şi vândă producţia la un preţ derizoriu.

Tudor Cioban din satul Săiţi, raionul Căuşeni, spune că nu mai are ce culege din vie.

"E afectată o sută de procente, asta e de masă şi dacă s-a stricat, jumate de strugure s-a stricat deam nu mai poţi faci nimic din el, numai la vin, dar la vin ştiţi cum asta de masă nu prea o primesc, chiar dacă o s-o primească o să fie un 50 de bani sau 30 de bani", a spus agricultorul Tudor Cioban.

Strugurii rămaşi nu sunt buni nici pentru suc, iar agricultorul nu va putea recupera cheltuielile.

"Avem credite luate, vreo 200.000 avem din bancă. Am cumpărat chimicate tot pentru vie, pentru toate lanurile pe care le avem", a mai spus Tudor Cioban.

În aceeaşi situaţie este şi viticultorul Mihail Bobicov.

"Aseară s-a pornit o furtună şi pe la vreo orele 18 s-a pornit o grindină, cu mărimea în jurul la un centimetru şi a plouat undeva cinci minute. Şi iaca uitaţi-vă ce a făcut din frunză şi ce a făcut din struguri, strugur care peste o săptămână trebuia scoşi pe piaţă", a spus viticultorul Mihail Bobicov.

Şi nu doar grindina a fost cea care i-a distrus recolta.

"Nu numai a fost grindina la mine, dar au fost şi boli, anul acesta a fost foarte periculos pentru viţa de vie. Din 10 hectare per teren sunt afectate 7 hectare, adică soiurile de Merlot, Codreanca, Victoria. Eu prima dată am văzut aşa o ceaţă cafenie, cinci zile, în afară de ploi, de vânt, a fost o ceaţă cafenie", a mai spus viticultorul.

În total, grindina a afectat aproape 230 de hectare de viţă de vie. Mărimea pagubelor încă nu a fost stabilită.

Source: www.publika.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1807
Populația:
411 locuitori

Tănătarii Noi este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ştefăneşti, Ursoaia Nouă și Tănătarii Noi. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Căușeni și la 61 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 411 oameni. Satul Tănătarii Noi a fost menționat documentar în anul 1807.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.