02 march 2024, 15:00 On the territory of Ukraine views 26932
Un popas la Vălcineț (Foto)
02 march 2024, 15:00 On the territory of Ukraine views 26932

Un popas la Vălcineț (Foto)

Călătoria prin satele din inima Moldovei ne-a dus spre punctul final al traseului nostru – satul Vălcineţ din raionul Călăraşi. Satul este pentru prima oară amintit în anul 1536. Astăzi satul este mare şi bogat, aici locuiesc circa 5000 de oameni. La nord-vest satul se mărgineşte cu vestita rezervaţie Plaiul Fagului, care se află la graniţa raioanelor Ungheni şi Călăraşi. Prin sat curge rîul Bîc.

În ultimii ani s-au investit mijloace considerabile pentru gazificarea, reparaţia şi construcţia drumurilor, s-au oferit mijloace şi pentru ajutorarea fermierilor, pentru restaurarea bisericii vechi Sf. Nicolae (care are mai mult de 200 ani).

Şi acest sat se întinde pe pantele dealurilor, atît de caracteristice pentru întreaga parte centrală a Moldovei. Satul este înconjurat de nenumărate vii şi livezi.

Infrastructura satului este destul de dezvoltată. Ne-a uimit plăcut grilajul de fontă de lîngă scuarul din faţa Primăriei, care mai înainte înfrumuseţa o clădire istorică din Chișinău, fapt relatat cu mîndrie de chiar primarul satului, care a refuzat, însă, să ne dea mai multe detalii.

În încheiere am vrea să menţionăm, că în toate satele vizitate de noi am văzut case vechi şi foarte frumoase cu diverse pervazuri, creste de acoperiş, streşini, coloane sculptate în lemn. Aici puteţi găsi porţi vechi sculptate în lemn, gărduleţe, fîntîni. În prezent, însă, arta cioplitului în lemn, cum se vede, e pe cale de dispariţie, căci se dă prioritate construcţiilor din piatră şi metal.

Şi încă ceva. Deplasîndu-ne din sat în sat am primit plăcere atît de la drumul însuşi, cît şi de la împrejurimile acestuia. Dealurile nu foarte înalte, împădurite sau pline cu livezi şi vii, drumul şerpuind printre ele, liniştea şi frumuseţea pacificatoare, care bucură ochiul şi sufletul fac ca asemenea călătorii să fie cel mai bun remediu contra stresului şi agitaţiei excesive. Aşa că, faceţi-vă timp şi porniți la drum, nu veţi regreta.

 

Patru sate din inima Codrilor - album foto

Keywords:

localitati , Moldova , turism

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
2907 locuitori

Prajila este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Antonovca, Frunzești, Prajila și Mihailovca. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Florești și la 137 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2907 oameni. Satul Prajila a fost menționat documentar în anul 1588.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.