Din istoria satului Coteala
Coteala este un sat şi comună din raionul Briceni. Coteala este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 24 km de oraşul Briceni şi la 260 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2022 de oameni.
Prima atestare documentară a satului Coteala datează din anul 1437, cînd aşezarea se afla în stăpînirea boierului Mihail de Dorohoi. La 1614 părţi din Coteala (Cotela în documentele epocii) se aflau în posesia lui Malic, la 1644 acesta se judeca cu Severin Latiş şi nepotul său Grigore pentru a patra parte din sat. La 1671 părţi din Coteala se aflau în proprietatea lui Vasilie Popenco.
În anul 1785 este ridicată o biserică de lemn în locul altei biserici mai vechi. În anul 1835 este fondată prima şcoală laică de alfabetizare.
Recensămîntul din 1897 atestă la Coteala 1253 locuitori, dintre care 623 bărbaţi şi 630 femei. În anul 1906 Ivan Defto devine ctitorul bisericii din piatră care activează şi în prezent. În anul 1923 în satul Coteala se deschide şcoala primară de 4 ani.
După instaurarea puterii sovietice a început colectivizarea agriculturii, iar în 1950 s-a format prima gospodărie colectivă „Garda Tînără” , apoi şi gospodăria colectivă „Patria”. În anul 1965 îşi deschid uşile Casa de Cultură, Centrul comercial şi Casa de Deservire a populaţiei.
Pe teritoriul satului lungimea drumurilor auto este de 17 km, dintre care 7 km sînt drumuri cu acoperire rigidă. Pe teritoriul satului activează 5 societăți cu răspundere limitată, 2 întreprinderi individuale, 21 deţinători de patente.
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1767
- Populația:
- 493 locuitori
Troiţa Nouă este un sat din cadrul comunei Ciobanovca, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Anenii Noi și la 47 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 493 de oameni. Satul Troiţa Nouă a fost menționat documentar în anul 1767.
Comments
(0)