08 april 2011, 14:25 Moldovan cinematography today views 8590
08 april 2011, 14:25 Moldovan cinematography today views 8590

Satul Parcova în pragul a 460 de ani

Parcova este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte localităţile Parcova şi Fîntîna Albă. Satul Parcova se află la o distanţă de 12 km de oraşul Edineţ şi la 200 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1515 oameni.

Prima atestare documentară a satului Parcova, pe Ciuhur, din ţinutul Hotin, datează din anul 1552, cînd domnitorul Ştefan Rareş, i-a dăruit lui Cozma Ghenghe pîrcălab un loc din pustie, pe Ciuhur, la Fîntîna Paricova, ca să-şi facă sat. La 1605 Ieremia Movilă voievod întărea împărţirea satului Parcova, deja în ţinutul Hotin, între fiii lui Ghenghea vornic. La 1614 ştefan Tomşa voievod dădea carte lui Ghenghea pentru un loc de odaie din satul Parcova în ţinutul Hotin, unde sunt Budeştii. În scurt timp Ghenghea a cumpărat tot satul de la Budeşti pentru 200 de zloţi, după cum arată mărturia lui Gheorghe Balş al doilea logofăt şi Ionaşco, logofăt al treilea, din 10 august 1615.

Şi la 1633 Parcova, se afla în posesia lui Ghenghea mare logofăt. Mai multe documente medievale amintesc de litigiile legate de stăpînirea şi hotarele moşiei Parcova. La 13 ianuarie 1666, Andrei Abaza stolnic mărturisea că Duca vodă i-a dat în stăpînire satul Parcova din ţinutul Hotin, iar pe urmă a poruncit să fie dăruit mănăstirii Cetăţuia. Prin cartea din 23 august 1670 Duca vodă arăta că zidind mănăstirea Cetăţuia, i-a dăruit satul Parcova cu tot venitul. În 1673 Petriceicu vodă poruncea pîrcălabilor de Hotin să nu supere satele mănăstirii, printre care şi Parcova, dîndu-le şi carte de imunitate. La 1810, localitatea se afla tot în stăpănirea mănăstirii, după cum reiese din scrisoarea Divanului Cnejiei Moldovei către senatorul Miloşevici.

În perioada sovietică în satul Parcova activa şcoala medie, casa de cultură cu instalaţie de cinematograf, spital, ambulatoriu, maternitate, farmacie, atelier de deservire socială, oficiu poştal, apeduct, magazine, creşă-grădiniţă.

În satul Parcova sunt 5 monumente dedicate anumitor personalităţi şi evenimente:

•  Monumentul eroilor căzuţi în al doilea război mondial;
•  Monumentul ridicat la aniversarea a 535 de ani ai satului;
•  Monumentul lui Mihai Eminescu;
•  Monumentul dedicat sfîrşitului războaielor daco-romane;
•  Monumentul lui Ştefan cel Mare.

În satul Parcova a devenit deja o tradiţie organizarea în lunile iulie-august a Taberei Internaţionale de creaţie „Acasă la Parcova” , care donează lucrări viitorului muzeu al satului. Evenimentele culturale sunt susţinute de cele trei organizaţii obşteşteşti care activează în Parcova: asociaţia culturală “Parcova-Nova” şi asociaţia culturală „Cucoara”.


Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1898
Populația:
160 locuitori

Slobozia-Recea este un sat din cadrul comunei Recea, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Rîșcani și la 162 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 160 de oameni. Satul Slobozia-Recea a fost menționat documentar în anul 1898.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.