25 august 2022, 14:30 views 2014
Apa curată - garanție a sănătății: o poveste despre o frumoasă tradiție locală din regiunea Ungheni
25 august 2022, 14:30 views 2014

Apa curată - garanție a sănătății: o poveste despre o frumoasă tradiție locală din regiunea Ungheni

Apa potabilă are o importanță deosebită în viața noastră. Direcția Cultură a Consiliului Raional Ungheni povestește despre o frumoasă tradiție locală - amenajarea fîntînilor și împodobirea acestora cu ornamente originale. 

Lîngă o mare parte din fîntîni sînt ridicate diferite răstigniri, care dau un aspect impunător, astfel sacrificînd apa – izvorul vieții. În comuna Mănoilești sînt în jurul la 130 fîntîni publice dintre care la Mănoilești 35, Vulpești 53, Rezina 42, iar fîntîni individuale peste 20 la număr Mănoilești - 3, Vulpești – 9, Rezina – 8. În majoritatea cazurilor au fost săpate și renovate începînd cu anii 1960. sînt fîntîni care au o istorie aparte. Una dintre cele mai vechi fîntîni este fîntîna lui Trifan Florea ce datează din anul 1890 construită la curtea boierească - ,, la fîntînă la boieri”. Familia Florea erau persoane de încredere la curtea domnească numiți – paharnici, veniți din părțile Făleștilor. Mai apoi s-au așezat cu traiul în satul Mănoilești – numit Valea Roșca.O altă fîntînă, care are peste 100 de ani fîntîna cu 3 izvoare a lui Vasile Caleasca, care lucrează și astăzi, construită odată cu popularea intensivă a satului Valea Roșca de fîntînari ce nu li s-au păstrat numele.

O altă fîntînă veche – construită din piatră e fîntîna din Podiș de la Cireșul Aftiniei numită și fîntîna Aftiniei – săpată în cîmp deschis. Din motive neclare fîntîna a secat. Alături s-a săpat altă fîntînă cu o adîncime de 12 m, care și pînă azi funcționează. A fost organizată lucrarea de Gheorghe Nicolaevici din satul Vulpești. Alături a rămas fîntîna veche cu cumpănă. În majoritatea cazurilor fîntînile erau săpate în vale și aveau cumpănă. De multe decenii este o tradiție și o normă socială construirea fîntînilor și amenajarea izvoarelor.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
951 locuitori

Paustova este un sat din cadrul comunei Lipnic, raionul Ocniţa. Satul se află la distanța de 3 km de orașul Ocnița și la 246 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 951 de oameni. Satul Paustova afost menționat documentar în anul 1437.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.