|
Cum arată oficiul medical dintr-un sat din nordul țării (Foto)
Cu pereți ce se risipesc, gaură în podea, ploaie care picură prin acoperișul crăpat și cu veceu în curte. Așa arată locul unde se adresează după ajutor medical localnicii din satul Gordinești, raionul Edineț.
Aici locuiesc în jur de 3 200 de săteni. Situația rămâne fără schimbări de ani buni, ultima reparație fiind făcută acum trei ani. Responsabilii din centrul raional consideră că problema poate fi rezolvată doar prin construcția unei noi clădiri. Iată la ce etapă se află proiectul.
Așa arată clădirea „Oficiului Medicilor de Familie Gordinești". Edificiul a fost amenajat într-o casă de locuit construită în 1978. Aterior, Centrul medical era amplasat într-o altă clădire din sat, ce a devenit ulterior depozit. Astfel, din 1986, medicii activiază în această casă.
Ultima reparație cosmetică a fost făcută acum trei ani. În sala de primire pentru mamă și copil, tot trei ani în urmă, a fost săpată o gaură. Intenția era de a alimenta încăperea cu apă, dar proiectul a stagnat mult timp, iar personalul medical încerca să corespundă normelor sanitare cum putea. Apa era adusă cu găleata și turnată în chiuvetă, ne-a mărturisit una dintre asistentele medicale din localiate, care a vrut să-și păstreze anonimatul. De ceva timp, clădirea are apă într-o încăpere.
Pentru a mări spațiul, a fost adăugată o anexă. Aici, însă, acoperișul este șubred, iar pe timp de ploaie, apa picură din tavan.
În urma procesului descentralizării administrative, proces ce este implementat și azi, responsabilitățile cu privire la întreținerea clădirilor s-au divizat. Mai exact, Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) îi revine obligația de a asigura centrele cu echipamente medicale și consumabile. Activitatea instituției și starea edificiului este în grija APL de nivel II. Astfel, centrul de sănătate din Gordinești este gestionat de Centrul de Sănătate Edineț, iar fondatorii oficiului și cei care alocă bani pentru întreținerea clădirii sunt reponsabilii din Consiliul Raional Edineț.
Ce soluție propun responsabilii?
Directorul Centrului de Sănătate Edineț, Oleg Guțan, a confirmat că problema este una mai veche și că până în prezent se caută soluții. Astfel, după alegerile locale din toamna 2019, responsabilii - vicepreședintele raionului, Gheorghe Pulbere, șeful Centrului de Sănătate Publică Edineț, Oleg Guțan și primarul localității Gordinești, Victor Gurău - au mers repetat în teritoriu pentru a evalua situația. Contactați de AGORA, aceștia ne-au spus că starea clădirii este una deplorabilă, iar eventuale investiții în reparația acesteia ar fi inutile.
„Am discutat de mai multe ori problema existentă. Dacă ar fi să investim în reparațiile curente, aceasta nu o să aducă la nimic bun", afirmă Guțan.
Și vicepreședintele raionului, Gheorghe Pulbere a menționat că au fost examinate câteva opțiuni, printre care posibilitatea ca oficiu să fie mutat în altă clădire. Decizia finală, totuși, este ca în localitate să fie construit, din temelie, un nou centru de sănătate.
Pentru aceasta din bugetul raional au fost prevăzuți o parte din bani, atât pentru proiect cât și pentru investigațiile terenului unde va fi amplasată clădirea. Anterior, suma a fost estimată la circa patru milioane de lei. Totuși, urmează un recalcul în raport cu prețurile actuale.
„Proiectul este gata. Trebuie doar actualizat la ziua de azi, să vedem care sunt prețurile și materialele de construcție. Totodată, este nevoie de a fi demarat concurs pentru a fi numită compania care va efectua lucrările", susține vicepreședintele.
Autoritățile locale afirmă că soluția finală pentru problema existentă va fi determinată până la sfârșitul lunii ianuarie, când va avea loc sesiunea în cadrul căreia se vor discuta problemele din sectorul de sănătate din raion. Lucrările de construcție ar urma să fie demarate în acest an, susțin responsabilii.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
- Как производство крем-меда спасло глухую деревню (+Фото)
- Разлом Сан-Андреас (Видео)
- Правда о тебе
- Все говорят, что перекись полезна, но вот чего они не говорят
- Малахитовая шкатулка, или история самоцвета Хозяйки Медной горы (+Фото)
- Выпейте эту смесь перед сном, и Вы удалите из организма все, что съели в течение дня!
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1588
- Populația:
- 1591 locuitori
Heciul Vechi este un sat din cadrul comunei Alexăndreni, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Sîngerei și la 137 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1591 de oameni. Satul Heciul Vechi a fost menționat documentar în anul 1588.
Comments
(0)