|
În Tohatin a apărut un ring de dans popular (Video)
Un concert cu participarea colectivelor de dans popular a avut loc în comuna Tohatin, în cadrul Festivalului Internațional al Tineretului.
Concertul, organizat în partea centrală a comunei Tohatin în weekendul trecut, a adunat un număr mare de interpreți de dans popular și cîntece, care i-au bucurat pe toți spectatorii. Evenimentul, desfășurat în cadrul Festivalului Internațional al Tineretului, ediția a II-a, a fost organizat de Mișcarea de Tineret „Urmașii lui Ștefan", Federația de Luptă Națională „Voievod", Centrul pentru Cooperarea Tinerilor și Asociația „YMCA Moldova".
Festivalul Internațional al Tineretului, în cadrul căruia a avut loc concertul, s-a desfășurat pentru a doua oară și a atras un număr mai mare de amatori ai dansului popular decît acum un an. După cum a relatat pentru NOI.md președintele Mișcării „Urmașii lui Ștefan", Dumitru Roibu, de această dată au participat peste 70 de interpreți de dans popular din Moldova și Ucraina. „Noi, împreună cu partenerii noștri, sîntem interesați de promovarea și dezvoltarea culturii moldovenești. Pentru Mișcarea «Urmașii lui Ștefan» desfășurarea acestui аestival este o mare mîndrie. Prin intermediul lui, tineretul nostru este atras la arta populară și valorile naționale. Faptul că numărul participanților este în continuă creștere înseamnă că în țara noastră și în rîndul diasporei noastre există suficiente „talente înnăscute", figuri creative capabile să demonstreze cel mai bun lucru pe care îl are cultura moldovenească", a subliniat Roibu.
Președintele Mișcării „Urmașii lui Ștefan" a calificat menținerea relațiilor strînse cu diaspora moldovenească drept un aspect important al Festivalului Internațional al Tineretului. „Festivalul nostru se transformă într-o platformă pe care putem comunica cu compatrioții noștri stabiliți în străinătate. La invitația noastră de a participa la concert a răspuns diaspora din satul Dinăuți, regiunea Cernăuți a Ucrainei. În raionul Novoselițki, unde se află acest sat, locuiesc peste 80 de mii de moldoveni. Și este o mare onoare că tinerii dansatori au venit la noi și au evoluat pe scenă. Pentru noi este foarte important să menținem relații strînse cu ei, deoarece acest lucru ne îmbogățește spiritual. Ei răspund la propunerile noastre, noi participăm la proiectele lor în Bucovina. Eu consider că relațiile cu diaspora nu trebuie să aibă frontiere de stat", și-a exprimat încrederea interlocutorul portalului NOI.md.
Directorul artistic al Ansamblului de Dans Popular „Bucuria" din satul Dinăuți, Serghei Reabcov, a vorbit despre participarea colectivului compus din reprezentanți ai diasporei moldovenești din Ucraina. „Nu degeaba colectivul nostru poartă denumirea «Bucuria». Sîntem întotdeauna bucuroși să răspundem la propunerile de a participa la manifestări pe teritoriul Moldovei. La acest festival noi participăm pentru prima oară. Sîntem 12 persoane. Ne-am dorit să vină mai mulți, dar o parte dintre membrii noștri susțin acum examenele de absolvire și nu au putut să ni se alăture. Avem o istorie bogată de evoluții în Moldova. Acum doi ani, cu un șir de colective am plecat într-un tur prin cîteva orașe, am vizitat Bălțiul, Edinețul și Soroca. Atunci colectivul „Bucuria" a fost prezentat de 24 de perechi de dans", a spus Serghei Reabcov.
Satul Costești, raionul Ialoveni, la fel și-a delegat un ansamblu. Directorul lui artistic, Daniela Cebotari, și-a exprimat încrederea că Festivalul Internațional al Tineretului, în ciuda apariției sale recente, poate fi asociat cu activități de talie națională. „Sîntem plăcut surprinși că pe ringul de dans din comuna Tohatin s-a adunat o paletă mare de ansambluri de dans, fiecare cu vedetele sale. În alte colective sînt mulți adulți și dansatori cu experiență. Ansamblul nostru, spre deosebire de ele, este încă destul de tînăr. În acesta se numără copii și adolescenți, dar participarea la astfel de festivaluri ne oferă experiență", a rezumat coregraful din satul Costești.
În cadrul Festivalului Internațional al Tineretului au avut loc și prelegeri publice privind istoria Moldovei, susținute de istorici proeminenți. Partenerii Festivalului sînt SA „DAAC-Hermes", Asociația „Iubesc Moldova", SRL „Harsercom-Prim" și ÎI „Bucuria Copiilor". Partenerii informaționali sînt portalurile NOI.md, moldovenii.md, zugo.md, postul de televiziune „Accent TV" și „NTV Moldova".
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1893
- Populația:
- 561 locuitori
Rotari este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componența comunei fac parte localitățile Socolovca, Rotari și Bodeni. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Camenca și la 150 km de Chișinău. Populaţia satului Rotari alcătuia 561 de oameni în anul 2004. Satul Rotari a fost menționat documentar în anul 1893.
Comments
(0)