|
Ion Roșca, directorul Grădinii Botanice, despre stejarul lui Ștefan cel Mare: "Îl fortificăm să reziste în continuare ca un element al identității noastre"
Specialiștii de la Grădina Botanică continuă lucrările de fortificare a stejarului lui Ștefan cel Mare, care se găsește în satul Cobîlea, raionul Șoldănești.
Ion Roșca, Directorul Grădinii Botanice Naționale (Institut) „Alexandru Ciubotaru” a declarat pentru Noi.md că, în prezent, continuă lucrările din cadrul celei de-a doua etape de consolidare a arborelui.
"Specialiștii Grădinii Botanice au scos tot betonul pus în golurile din trunchiul arborelui. Acestea provocau mai mult niște focare de infecție decît ajutau și conduceau spre o distrugere sigură a copacului.
Astfel, pentru conservarea exemplarului, am efectuat lucrări de combatere a dăunătorilor și a bolilor apărute de-a lungul anilor în scorbura stejarului.
Ulterior, îl vom plomba, dar cu materiale ecologice: rășină, ceară. O altă variantă, mai simplă, folosită în continuare de mulți oameni de la țară, ar fi aceea de a-l umple cu lut și paie".
Ion Roșca a mai precizat că în zona, unde este arborele, vîrsta căruia este estimată la aproximativ 700 de ani, deja a început să fie aplicat și îngrășămînt ecologic.
"Avem grijă de acest copac ca de un copil, cum s-ar spune, creăm condiții pentru a-i spori imunitatea ca să reziste și-n continuare să ne poată bucura. Să existe în continuare ca un element de identitate națională".
Menționăm că lucrările de fortificare a arborelui sînt efectuate cu sprijinul site-ului moldovenii.md.
- Компания DAAC Hermes представила впечатляющие автомобильные премьеры на Arena Auto Fest 2024 ©
- Москович: Любителей хорошей музыки ждёт исключительный концерт в Кишиневе 14 сентября ©
- DAAC Hermes: Эксклюзивные премьеры на Arena Auto Fest 2024 ©
- У Молдовы скоро появится посольство в Казахстане
- Казус Дурова, или Почему единственное гражданство существенно снижает риски преследования за рубежом
- Все больше людей хотят приобрести молдавское гражданство
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1657
- Populația:
- 658 locuitori
Condrița este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Condrița este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 35 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 658 de oameni. Satul Condrița a fost menționat documentar în anul 1657 cu denumirea Condrești.
Comments
(0)