07 april 2022, 16:00 views 22013
07 april 2022, 16:00 views 22013

Climauții de Jos - 443 ani de istorie


 Foto: moldovenii.md

În acest an satul Climăuţii de Jos din raionul Șoldăneşti aniversează 443 de ani.  Din componenţa comunei fac parte localităţile Climăuţii de Jos și Cot.  Satul Climăuţii de Jos este aşezat la gura rîuşorului Cuşmirca, pe malul drept al Nistrului, la o distanță de 25 km de orașul Șoldănești şi la 133 km de Chișinău.

Prima mențiune documentară a satului Climăuți se regăsește într-un document din anul 1578, unde în contextul relatării răzvrătirii cazacilor în frunte cu Nicoară Potcoavă împotriva lui Petru Şchiopul sînt amintiți şi „fraţii Simion şi Grigore din Climăuţi, aproape de Soroca”. Într-un act emis de Petru Şchiopul la 11 martie 1586, se arată că fraţii Simion şi Grigore, boieri din Climăuţi, au fost pedepsiţi prin confiscarea averilor. Moşia lor a fost donată logofătului Andrei, pîrcălab de Soroca.

La 20 mai 1665 Climăuţii pe Nistru sînt pomeniţi ca punct de hotar, cînd s-a hotărnicit moşia boierului Grigore Hăbăşescu din Sănătăuca. Recensămîntul din 1774 fixa la Climăuţii de Jos 26 de ogrăzi drept proprietate a Mănăstirii Golia din Iaşi; printre băştinaşi apar și 4 refugiați din Polonia. Mănăstirea Golia stăpînea la 1861 în localităţile Climăuţi, Vadul-Raşcov şi Socola – 4.579 desetine de pămînt, care mai apoi au fost donate Mănăstirii Vatoped de pe Sfîntul Munte Athos. În 1880 Mănăstirea Vatoped stăpînea la Climăuţi, ţinutul Soroca, 1 868 desetine de teren arabil, 669 desetine de pădure și 203 desetine de toloacă.

În anul 1889 a fost sfințită biserica cu hramul  „Sf. Mare Mucenic Dumitru”. Recensămîntul din 1897 a fixat la Climăuţi 868 de locuitori. În 1912 la Climăuți s-au organizat cursuri de altoire a viţei de vie pentru agricultorii din albia de sus a Nistrului. În perioada interbelică satul număra 350 de case, avea 11 mori de apă, carieră de piatră, şcoală primară, biserică.

În perioada sovietică satul Climăuţii de Jos alcătuia o brigadă a gospodăriei collective „Pravda” cu sediul în Vadul-Raşcov. La Climăuţii de Jos au fost construite școala medie, grădiniţa de copii, căminul cultural, stadionul, 2 biblioteci, punctul medical, oficiul poştal, trei magazine.

În  anul 1989 în Climăuţii de Jos s-a produs o descoperire importantă, fiind găsită o cabană din oase de mamut construită de oamenii primitivi.

Rezervaţia peisajistică Climăuţii de Jos cu suprafaţa de 668 ha este situată la sud de satul Climăuţii de Jos, de-a lungul rîuleţului Cuşmirca în partea inferioară (afluientul drept al rîului Nistru cu lungimea de 24 km) şi include în componenţa sa ocolul silvic Şoldăneşti, Climăuţi, parcele 5-9; Socola, parcele 10-11; Pridnestrovscoe, parcela 1. Un deosebit interes prezintă porţiunea defileului situat în partea de jos a rîuleţului, cu apă mai multă şi viteza mult mai mare, care are o lungime de circa 10 km, defileul avînd o adîncime de 150-200 m. Pe această porţiune rîuleţul Cuşmirca de două ori intersectează lanţul de stînci formate de Marea Sarmatică, care se dezgolesc atît în partea stîngă, cît şi în partea dreaptă (“Ţiglău” și “Movila”), evidenţiind stîncile pitoreşti aproape abrupte cu forme ciudate. Stîncile au forme ciudate, şi uneori se apleacă mult deasupra capetelor oamenilor, iar alteori tăinuind deschizători de grote şi peşteri aproape inaccesibile.

Fundul defileului este îngust, cu multe praguri, are o lăţime mai mare (600-700m) în partea de sus (spre vest de “Ţiglău”), unde rîuleţul coteşte formînd cascade şi gropi, dintre care “Groapa Lidiei” este cea mai mare şi are o adîncime de mai mult de 4 metri.

Pădurea este în temei alcătuită din stejar, frasin, arţar cu frunza ascuţită, arţar tătăresc, arţar de stepă, tei, corn, păr, vişin magalebn, carpen. Din arbuşti se întîlnesc: drăcila, păducelul, scumpia, măceşul, porumbarul, mura. Plantaţiile artificiale de salcîm sînt întîlnite îndeosebi deasupra dealului. În adîncimile din pante predomină frasinul, teiul, iar mai aproape de rîu – salcia albă, salcia galbenă. Din plante se întîlneşte urzica, leunurul (leunurus cardiaca). Printre crăpăturile din piatră atîrnă feriga, în caverne se formează pernuţe de muşchi, iar porţiunile deschise ale pietrelor sînt împodobite cu diferiţi licheni. În lunca rîuleţului, mai aproape de sat, putem întîlni coada calului de luncă. Pe “Movilă” şi pe “Ţiglău” din insuficienţă de umiditate sînt poiene cu plante graminee, clopoţei, garofiţe, iar printre pietrele dezgolite cresc arbuşti de măceş, drăcilă, păducel, corn, porumbar. Acolo unde stratul de roci este mai mare apare coada şoarecelui.

Din animalele sălbatice se întîlnesc: dihorele de stepă, dihorele de pădure, vulpea, iepurele sălbatic, popîndăul comun, popîndăul pătat, veveriţa, şoarecele gulerat, şoarecele de cîmp şi şoarecele de pădure.

Keywords:

localitati , Moldova , istoria

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1545
Populația:
3363 locuitori

Cioreşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cioreşti şi Vulcăneşti. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Nisporeni și la 65 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3363 de locuitori. Satul Ciorești a fost menționat documentar în anul 1545.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.