26 january 2012, 10:22 views 4134
26 january 2012, 10:22 views 4134

Colaboratorii serviciilor secrete din Transnistria demisionează în masă


Finaghin, noul şef al KGB-ului transnistrean. 

Potrivit site-ului dniester.ru, astăzi au început demisiile în masă ale colaboratorilor serviciilor secrete transnistrene din ministerul care a fost reformat prin ordinul noului lider de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.

O bună parte a colaboratorilor, inclusiv cu funcţii de conducere, au depus cereri de eliberare.

Potrivit surselor la care face referire dniester.ru, astfel colaboratorii serviciilor secrete îşi manifestă dezacordul faţă de reformarea Ministerului Securităţii de Stat (MGB), care ieri a fost reorganizat de Şevciuk în Comitetul Secutirăţii de Stat (KGB), precum şi faţă de noul şef al instituţiei Vladislav Finaghin. Potrivit unor date, Finaghin a fost numit în această funcţie înaltă datorită loialităţii faţă de Şevciuk în perioada alegerilor prezidenţiale din regiune, în calitate de unul din membrii Comisiei Electorale a Transnistriei.

Anterior, Finaghin a condus o perioadă de timp administraţia de stat a or. Dubăsari. Noul şef al KGB are 61 de ani şi, în afară de serviciul militar în termen în Armata Sovietică şi participarea la conflictul armat de pe Nistru de partea Transnistriei, nu are nicio atribuţie la structurile militare. Acestea reprezintă doar o parte din pretenţiile faţă de noul şef al KGB din partea efectivului fostului MGB.

Potrivit sursei citate, demisionarii consideră că noul şef nu corespunde funcţiei deţinute, iar această desemnare a lui Şevciuk este o acţiune intenţionată, îndreptată spre lichidarea serviciilor secrete. Totodată, demiterea şefului MGB, Vladimir Antiufeev, nu a stîrnit o reacţie similară. În calitate de succesor al lui Antiufeev era considerat adjunctul acestuia Valeri Iunevici, care, într-adevăr, a activat în această structură timp de mai mulţi ani.

În perioada campaniei electorale, fostul şef al MGB-ului, Antiufeev, a prezentat informaţii privind relaţiile lui Şevciuk cu serviciile secrete străine. În noaptea spre 24 ianuarie 2012, în scara blocului unde locuieşte Antiufeev a fost săvîrşit un atac terorist. Persoane necunoscute, în condiţii destul de stranii, au aruncat în aer o grenadă. Pe cazul dat a fost iniţiată o cauză penală.
 

 

Sursa: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1485
Populația:
4559 locuitori

Vadul lui Vodă este un oraş din componența municipiului Chișinău, amplasat la o distanţă de 18 km de capitala Republicii Moldova. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia orașului constituia 4559 de locuitori. Prima mențiune documentară a localității datează din anul 1432. Legenda spune că denumirea Vadul lui Vodă ţine de numele domnitorului Ştefan cel Mare, care după o victorie repurtată în lupta cu tătarii, în 1485, la Nistru, a făcut o masă mare de sărbătoare.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.