|
Au înfiinţat Frăția Teleneștenilor de Pretutindeni
30 de teleneşteni care la moment locuiesc în afara baştinii, în ajun de Paştele Blajinilor, adunându-se la vatră, au înfiinţat o asociație a celor născuţi la Teleneşti. Aceasta urmează să fie înregistrătă cu denumirea "Frăția Teleneștenilor de Pretutindeni".
După cum ne-a relatat Nicolae Nastas, secretarul Consiliului Orăşenesc Telenești, conceptul asociației băștinașilor a fost stipulat în planul strategic de dezvoltare social-economică a oraşului Teleneşti și presupune nu numai păstrarea unor relații de suflet cu cei născuți aici și plecaţi în lume, dar și contribuirea acestora prin toate mijloacele (financiare, cunoștințe, relații) la realizarea inițiativelor Primăriei privind dezvoltarea urbei, soluţionarea problemelor, fortificarea relațiilor de prietenie dintre persoanele originare din Telenești, promovarea imaginii pozitive a orașului şi a teleneștenilor în Moldova și peste hotare.
"În acest scop am contactat mai mulți teleneșteni de peste hotare, dar şi din Moldova, care ne-au susținut ideea. Printre aceştea sunt Naum Chijner, în trecut conducător artistic, acum om de afaceri în Haifa, Israel, Sergiu Școlnic, pictor care trăiește în Franța, Boris Sasu, doctor în medicină, conferențiar la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie din Moldova și alții.
Președinte al "Frăției teleneștenilor de pretutindeni", cu mandat de 1 an, a fost ales Mihai Roșcovan, doctor în economie, președintele "Business Consulting Institute" din Chișinău, iar vicepreședinți - Naum Chijner, care va coordona cu teleneştenii aflaţi în Orientul Apropiat, Parascovia Rusu, teleneșteancă stabilită în Italia, președinta Asociației Moldovenilor din Como, care va coordona cu diasporele din Europa și America; Ion Carp, agent FIFA, unul dintre principalii mediatori ai transferurilor de fotbaliști din cluburile europene în cele din Rusia, Ucraina și Kazahstan, responsabil pentru activitatea diasporei din CSI.
În cadrul ședinței a fost aprobat planul de acțiuni-cadru pentru mai 2016 – mai 2017, care urmează a fi completat și dezvoltat cu inițiative individuale.
Printre principalele activități planificate sînt instituirea "Diplomei de Onoare din partea băștinașilor" pentru 5 cei mai exemplari elevi din Telenești. Deja la 1 iunie 2016, în cadrul ceremoniei ultimului sunet, reprezentanții "Frăției Teleneștenilor" vor înmîna primele diplome de onoare. Iar la 1 septembrie, 5 copii foarte sîrguincioși și exemplari, dar din familii social vulnerabile, vor primi ajutor material pentru pregătirea de școală. În acest scop au fost deja colectați 2.500 de lei. De asemenea 10 teleneșteni (pedagogi, medici, activiști pensionați) și alți 10 bătrîni singuratici vor primi pachete cu produse de Crăciun și Paști. Îndrăgita interpretă Dara s-a oferit să organizeze "seri de creație și comunicare" cu tinerii din Telenești, pasionați de muzică. Maestrul Sergiu Școlnic (din Franța) a promis să organizeze master-class-uri pentru tinerii din Telenești, pasionați de pictură; agentul FIFA Ion Carp - să ajute periodic echipele de amatori cu echipament sportiv și să construiască un teren de fotbal artificial; Mihai Roșcovan a dat asigurări că Primăria Telenești va putea miza oricînd pe ajutorul experților "Business Consulting Institute" în ce priveşte elaborarea proiectelor de finanțare pentru donatori...
Ghenadie Ivașcenco, colaborator la PNUD-Moldova a ținut să remarce: "Frăția este deschisă pentru noi idei și noi planuri, prin urmare toți teleneștenii, oriunde s-ar afla, sunt rugați să contacteze site-urile, dar și paginile pe fasebook ale primăriei și asociației pentru a consolida și mai mult "Frăția Teleneștenilor de Pretutindeni". Astfel baștina ne va uni și ne va da un nou sens vieţii.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1620
- Populația:
- 870 locuitori
Dubna este un sat şi comună din raionul Soroca. Dubna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 25 km de orașul Soroca și la 145 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 870 de oameni. Satul Dubna a fost menționat documentar în anul 1620.
Comments
(0)