07 may 2022, 14:00 views 1791
Moldova intenționează să instituie un fond de reducere a vulnerabilității energetice
Photo: svidok.info
07 may 2022, 14:00 views 1791

Moldova intenționează să instituie un fond de reducere a vulnerabilității energetice

Ministerul Muncii și Protecției Sociale desfășoară consultări publice pe marginea proiectului de lege privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, inițiat în contextul actualei crize energetice, ale cărei efecte sînt amplificate de criza COVID-19 și de războiul din Ucraina. Proiectul de lege vizează îmbunătățirea accesului la resursele energetice, prevenirea și combaterea sărăciei energetice, asigurarea securității aprovizionării cu gaze naturale, energie termică și energie electrică a categoriilor vulnerabile de consumatori și îmbunătățirea eficienței energetice a consumatorilor casnici.

Proiectul urmărește să reducă impactul creșterii prețurilor la energie asupra consumatorilor vulnerabili de energie. Un consumator vulnerabil din punct de vedere energetic, un membru de familie sau singura persoană din familie sau o întreagă familie, care, din cauza lipsei de venituri, a mărimii familiei sau din alte motive, are nevoie de protecție socială pentru a-și satisface nevoile de gaz, încălzire și electricitate, va fi considerat consumator vulnerabil din punct de vedere energetic. Fondul va proveni de la bugetul de stat, din fonduri europene sau din alte resurse. Fondul va fi utilizat pentru a oferi compensații lunare pentru tarifele la electricitate, gaz sau încălzire urbană, precum și pentru a oferi asistență financiară unică pentru înlocuirea aparatelor electrocasnice. Condițiile de alocare a fondului vor fi aprobate la o dată ulterioară. Documentul descrie procedurile de acordare a compensațiilor și de implementare a măsurilor de eficiență energetică.

Se intenționează ca ministerul să țină un registru al vulnerabilităților energetice și să înregistreze consumatorii și anumite informații despre aceștia. Se propune ca proiectul de lege să intre în vigoare la 1 septembrie. Consultarea este deschisă pînă la 6 iulie: https://bit.ly/3NFA88C https://bit.ly/3NFA88C

Source: infomarket.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
499 locuitori

Cureşniţa este un sat din cadrul comunei Holoşniţa, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Soroca și la 169 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 499 de oameni. Satul Cureșnița a fost menționat documentar în anul 1588.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.