|
Photo: tass.ru |
Cu ce a venit Moldova în URSS și cu ce a plecat?
În Moldova, volumul investițiilor anuale în active fixe din 1940 pînă în 1990 în prețuri comparabile a crescut de 275 de ori, iar în industrie indicatorii au crescut în aceeași perioadă de 78,9 ori.
Despre aceasta a vorbit doctorul în economie, membrul Institutului Național de Cercetări Economice, fostul viceministru al Industriei și Comerțului (1995-1997), fost șef al departamentului Comitetului de Stat pentru Planificare al RSSM, Mihail Poisic, vorbind în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova" de la postul de televiziune NTV-Moldova, relatează Noi.md.
El a menționat că astfel de cifre sînt cuprinse în colecția statistică, care a fost lansată în Rusia în 2020 cu ocazia aniversării a 75 de ani de la victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei.
"Auzim foarte des că Moldova ar fi fost ocupată, că am avut oportunități enorme, dar nu le-am folosit pentru că am fost ocupați, am trăit sub ocupație și, prin urmare, avem ceea ce avem. Voi da doar cifrele pentru Moldova din 1940 pînă în 1990 din această statistică. Dacă, în general, în URSS din 1940 pînă în 1990, investițiile în active fixe au crescut de 30,7 ori la prețuri comparabile, atunci în Moldova - de 275 de ori. Adică, la noi creșterea investițiilor era mai mare decît în toate celelalte republici unionale. Iată așa ne-a tratat "ocupantul". Industria în ansamblu în URSS a crescut de 28,7 ori, iar în RSSM - de 78,9 ori, în agricultură în URSS în ansamblu, creșterea a fost de 2,9 ori, iar în Moldova - de 3,7 ori. Dar acest lucru este, de asemenea, semnificativ. În același timp, importanți erau nu banii în sine, investițiile, ci tehnologiile. Aveam astfel de tehnologii încît, să dea Dumnezeu, ca ele să revină acum", a spus Mihail Poisic.
Potrivit acestuia, dacă mai devreme în țară existau aproape 300 de mii de hectare de terenuri irigate, acum există doar aproximativ 4 mii de hectare. Deoarece cea mai mare parte a fermierilor au terenuri mici și lor le este greu să folosească tehnologii, să asigure rotația culturilor, cifra de afaceri a culturilor.
"Dacă ne uităm la ce roadă avem acum sau ce randament de lapte și așa mai departe, atunci nu am făcut deloc progrese în acești 30 de ani, ci dimpotrivă, chiar am decăzut", a spus expertul.
El s-a plîns că Moldova, cu potențialul său mare, nu a avansat și mai mult, ci, dimpotrivă, a decăzut.
"Moldova a avut o bază foarte bună. A avut o combinație foarte reușită de industrie și agricultură. Deoarece agricultura pură era instabilă, au fost introduse așa-numitele tehnologii industriale. Pe această bază a fost construită prelucrarea în industria alimentară și a fost creată o inginerie mecanică foarte complexă și unică. Au existat multe întreprinderi cu dublă utilizare care au lucrat pentru complexul militar-industrial. Cea mai secretă întreprindere a fost uzina Topaz, care făcea unități de control pentru un proiectil colectiv. Exista o mulțime de întreprinderi de apărare, numite întreprinderi cu dublă utilizare. De exemplu, aveam fabrica "Microprovod", care era simplă, dar producea un micro fire turnate într-un strat de sticlă pentru rezistoare, iar americanii au asimilat această tehnologie abia după 15 ani", a remarcat Mihail Poisic.
Potrivit acestuia, dacă vorbim despre ceea ce s-a întîmplat din 1990 pînă în prezent, acum PIB-ul nostru constituie doar 75,5% din nivelul anterior, agricultura a atins nivelul anterior cu doar 55,5%, în timp ce creșterea animalelor - 45,5%. Cifrele industriei au constituit doar 64,4%, adică cu o treime mai puțin.
"Adică noi nu am atins nivelul din 1990, în timp ce în ansamblu în CSI între timp unele țări, cum ar fi Belarus, de exemplu, au mers chiar înainte. Iar noi, care eram printre primii în spațiul post-sovietic înainte de 1990, am devenit primii după 1990, doar că în direcția opusă", a spus specialistul.
Source:
- Важное объявление для граждан Молдовы в Израиле, касающееся водительских прав
- Важное сообщение посольства Великобритании в Молдове
- Как отказаться от второго гражданства?
- Правительство организует ярмарку вакансий
- МИД выразил соболезнования в связи с гибелью гражданки Молдовы в результате теракта в Тель-Авиве
- Молдаванка погибла в результате теракта в Тель-Авиве
- Слово о Личности с большой буквы. О педагоге-новаторе Михаиле Щетинине
- Щенячая терапия (Видео)
- Взрослые учат животных, а дети их просто любят (Фото)
- Более ста молодых людей приняли участие в Чистых играх в заповеднике Старый Оргеев ©
- Овес - эликсир жизни
- Женщина спасла льва до того, как он ушёл с этого мира и он трогательно попрощался с ней
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Oraș
- Prima atestare:
- 1902
- Populația:
- 5108 locuitori
Iargara este un oraş în raionul Leova, Republica Moldova. Amplasat în sud-vestul republicii, pe malul râului Tigheci, oraşul Iargara este situat la o distanţă de 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 5108 locuitori. Localitatea Iargara a fost întemeiată în anul 1902, odată cu înfiinţarea staţiei de cale ferată pe traseul Basarabeasca-Prut.
Comments
(0)