25 october 2015, 12:29 views 4435
24 mii de puieţi vor fi plantaţi la Nisporeni
25 october 2015, 12:29 views 4435

24 mii de puieţi vor fi plantaţi la Nisporeni

În acest an la 31 octombrie Republica Moldova va marca Ziua Națională de Înverzire a Plaiului „Un arbore pentru dăinuirea noastră", conform unei Dispoziții a Guvernului.

Cele mai importante activități desfășurate în acest context sunt: plantarea arborilor și arbuștilor atît în fondul forestier cît și pe terenurile altor deținători, amenajarea fîșiilor și pasajelor forestiere din preajma drumurilor și a bazinelor acvatice.

În cadrul entităților subordonate Agenției „Moldsilva", în această toamnă vor fi create culturi silvice în fondul forestier pe o suprafață de 548 ha, iar în cadrul Planului naţional de extindere a suprafeţelor cu vegetaţie forestieră pentru anii 2014-2018, în toamna anului curent întreprinderile silvice subordonate vor desfășura lucrări de plantare pe o suprafață de 2500 ha, pe terenurile autorităților publice locale.

Totodată, autoritățile publice locale de nivelul întîi și doi vor planta în acest sezon circa 267 mii puieți cei mai mulți vor fi în: UTA Gagauzia – 28 mii; Ialoveni – 25 mii; Nisporeni – 24 mii; Mun. Chișinău – 20 mii.

Banii pentru procurarea materialului săditor vor fi alocați de către Fondul Ecologic Național în sumă de un milion de lei. La fel, este posibilă aprovizionarea cu material săditor și a altor organizații de stat și private, inclusiv a populației contra plată, conform catalogului de prețuri din anul 2009. Cele 31 de pepiniere silvice cu o suprafață totală de 900 ha dispun de cantități suficiente de puieți, astfel se propun 500 mii puieți de talie înaltă (steajar roșu,mesteacăn, nuc comun, tei,castan).

Amintim că în anul 2014 au fost create culturi silvice în fondul forestier pe o suprafață de 1149 ha, iar lucrările de ajutorare a regenerării naturale pe o suprafață de 3618 ha și lucrări de plantare a culturilor silvice pe terenurile altor deținători pe o suprafață de 37 ha.

Source: provincial.md

Keywords:

plante , copac , paduri

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
553 locuitori

Măcăreuca este un sat din cadrul comunei Cotova, raionul Drochia. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Drochia și la 184 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 553 de oameni. Satul Măcăreuca a fost întemeiat în secolul al XIX-lea.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.