|
Cu aportul sponsorilor şi cetăţenilor, satele îşi schimbă aspectul
La sfîrşitul lunii martie c., Fondul Ecologic Local Rezina, în parteneriat cu Executivul Raional, săptămî nalul CUVÎ NTUL, TV ELITA şi AO „Nufărul" au dat startul concursului „Cea mai salubră şi amenajată localitate". Lucrările urmau să se desfăşoare în perioada 25 martie - 25 mai c.
În imagine: Primara de Mateuţi Angela Ursachi, împreună cu Ruslan Roşca, şeful Inspecţiei Ecologice Rezina şi membrii comisiei de totalizare a rezultatelor concursului inspectează obiectivele amenajate.
În termenul prevăzut de regulament, la concurs s-au înscris 13 sate: Cinişeuţi, Ghiduleni, Ignăţei, Lalova, Ţî pova, Lipceni, Mateuţi, Pecişte, Buciuşca, Solonceni, Tarasova, Ţareuca şi Ţahnăuţi. Pentru învingătorii competiţiei au fost prevăzute 3 premii (în valoare de 25, 20 şi 15 mii de lei) preconizate pentru realizarea unor mini-proiecte de mediu în localităţile respective.
Săptămî na aceasta, o comisie formată din colaboratorii Inspecţiei Ecologice Rezina şi redacţiei săptămî nalului CUVÎ NTUL au început să analizeze efectele activităţilor realizate în cadrul concursului. Primele adrese au fost satele Solonceni, Tarasova şi Mateuţi.
Comuna Solonceni
La Solonceni am văzut străzi şi gospodării curate şi bine orî nduite. Valeriu Palii, primar la primul mandat şi ex-poliţist, ne-a spus că bugetul comunei este cam sărac, dar pentru a realiza sarcinile asumate ca participanţi la concurs a căutat şi a găsit mai mulţi sponsori, care au donat comunei peste 500 de puieţi de tei, nuc, alun, castan spre a fi plantaţi de-a lungul străzii centrale a s. Solonceni şi în curţile instituţiilor social-culturale. Iar pe malul Nistrului au fost plantaţi puieţi de salcie.
Cu concursul locuitorilor şi al elevilor a fost adunat tot gunoiul de pe malul Nistrului, marginile drumurilor, rî pile, locurile publice din ambele localităţi. Primarul s-a arătat satisfăcut de activismul populaţiei. Consătenii din ambele localităţi ale comunei (Solonceni şi Tarasova), fiind încurajaţi şi de parohul Ioan Cuşnir, s-au implicat activ în clăcile ecologice pentru salubrizarea şi amenajarea cimitirelor şi a curţilor bisericilor, lichidarea gunoiştilor neautorizate, lucrări de înverzire, văruirea bordurilor de pe străzile centrale etc.
Satul Mateuţi
Mai întîi primara Angela Ursachi, de asemenea la primul mandat în această funcţie, ne-a arătat decizia Consiliului Local din 15 aprilie c. privind organizarea campaniei de salubrizare şi amenajare a localităţii. Un punct din decizie stipulează implicarea satului în concursul „Cea mai salubră şi amenajată localitate", prin altul este aprobat Programul de dezvoltare a lucrărilor de salubrizare în teritoriul Primăriei Mateuţi pentru anul 2016. Programul prevede activităţi de înverzire şi amenajare a teritoriului, refacere şi întreţinere în stare normală a infrastructurii localităţii, lucrări de construcţie şi reparaţie a obiectivelor social-culturale, de întreţinere a drumurilor etc.
Primara ne-a mai spus că mateuţenii deja s-au încadrat activ în realizarea acestui program. Au fost înfăptuite lucrări de înverzire şi amenajare a străzilor satului, teritoriilor cimitirului şi instituţiilor social-culturale, îngrijirea fî ntî nilor şi izvoarelor. În ziua vizitei noastre pe străzi lucra un autogreider. Mai apoi cu ajutorul acestui mecanism au fost lichidate cî teva gunoişti spontane.
Angela Ursachi ne-a mai arătat şi covorul verde proaspăt renovat al mini-stadionului local, pentru care primăria a cheltuit 12 mii de lei, a menţionat că în viitorul apropiat administraţia satului va intra în posesia unui excavator foarte necesar sectorului de salubrizare de pe lî ngă primărie; că în curî nd vor începe lucrările de amenajare a două scuaruri (unul în preajma Casei de cultură, altul adiacent edificiului primăriei).
Source:
- Важное объявление для граждан Молдовы в Израиле, касающееся водительских прав
- Важное сообщение посольства Великобритании в Молдове
- Как отказаться от второго гражданства?
- Правительство организует ярмарку вакансий
- МИД выразил соболезнования в связи с гибелью гражданки Молдовы в результате теракта в Тель-Авиве
- Молдаванка погибла в результате теракта в Тель-Авиве
- Овес - эликсир жизни
- Женщина спасла льва до того, как он ушёл с этого мира и он трогательно попрощался с ней
- Хирурги разработали рецепт супа, чтобы пациенты худели перед операцией
- Всю жизнь я делал то, что велело сердце - Куклачев
- Кто был первым полярным исследователем?
- Желаемая личность: можно ли изменить мышление и поведение
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1864
- Populația:
- 381 locuitori
Alava este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Din componenţa comunei fac parte localităţile Lazo și Alava. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Ștefan Vodă și la 95 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 381 de oameni. Satul Alava a fost menționat documentar în anul 1864.
Comments
(0)