21 october 2015, 09:33 views 13106
„Aurul” din livada unui gospodar din Pohrebeni (Foto)
21 october 2015, 09:33 views 13106

„Aurul” din livada unui gospodar din Pohrebeni (Foto)

Într-un loc pitoresc, la marginea satului Pohrebeni, raionul Orhei, pe o suprafața de aproximativ 14 hectare, se întinde o livadă imensă de gutui. Copacii, deși mici de înălțime, sunt încărcați abundent cu fructe de nuanțe galben – verzui, cu o aromă puternică, ce umplu împrejurimile cu mireasma toamnei. Livada aparține Gospodăriei Țărănești "Cojocaru Semion" și are deja șase ani de existență.

Gutuile din livada domnului Vasile au certificate Eco, sînt de o calitate înaltă, nefiind afectate serios de dăunători sau de seceta din această vară. Fiind o cultură nepretențioasă, chiar și în absența umidității cuvenite, gutuile au dat o roadă bogată, crengile copacilor fiind arhipline cu fructe. Pentru a proteja cultura, fermierul stropește copacii cu piatră vânătă și var (zamă bordoleză), o substanță acceptată în agricultura bio, avînd un impact minim asupra mediului.

Roada de gutui în fiecare an este în creștere. Anul acesta ea este mai bogată ca în anii precedenți, unica diferență constînd în faptul că unele fructe sînt mai mici de mărime, cel mai probabil din cauza lipsei de umiditate. Anul viitor domnul Vasile preconizează că livada va ajunge la o capacitate de recoltare de 100%.

Pe lîngă livadă, tănărul antreprenor mai are îâteva loturi de pământ pe care seamană și cultivă orz, grîu sau porumb. Însă gutuile rămân a fi cultură prioritară pe care se bazează domnul Vasile. Aceste fructe deosebite, atît de benefice sănătății, dacă sînt crescute cu drag și îngrijite în modul cuvenit , pot aduce timp de cîțiva ani un profit considerabil, un exemplu elocvent în acest sens fiind și livada de la Pohrebeni.

Source: provincial.md

Keywords:

gutui , Orhei , copac

Comments

 (1)
  • #1 Valera Reply Quote selected
    La preluarea unui articol se specifică sursa inițială!!!
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1902
Populația:
1278 locuitori

Grigoreşti este un sat din cadrul comunei Alexăndreni, raionul Sîngerei. Localitatea este situată pe malul stîng al rîului Răut, la 43 km de oraşul Sîngerei şi la 151 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1278 de oameni. Satul Grigorești a fost întemeiat în anul 1902.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.