15 september 2015, 14:15 views 11201
Gutui 100% ecologici. Cum au pus pe picioare o afacere profitabilă doi întreprinzători din Orhei
15 september 2015, 14:15 views 11201

Gutui 100% ecologici. Cum au pus pe picioare o afacere profitabilă doi întreprinzători din Orhei

În Moldova există o livadă de gutui sută la sută ecologică. Proprietarii sunt doi bărbaţi, tată şi fiu, din satul Pohrebeni, raionul Orhei, care au reuşit să pună pe picioare o afacere profitabilă cu aceste fructe deosebite.

Plantaţia a fost înfiinţată acum patru ani, iar fermierii au primit între timp şi un certificat care confirmă calitatea produselor.

Vasile şi Simion Cojocaru deţin o livadă de gutui care se întinde pe o suprafaţă de 14 hectare. În acest an, antreprenorii speră să culeagă în jur de 200 de tone de fructe, pe care intenţionează să le exporte în Uniunea Europeană şi Rusia.

"Noi ne-am gândit cu tata să facem o afacere mai deosebită. Şi fructele nu-s aşa capricioase, sunt mai frumoase şi e uşor de lucrat. Când am sădit livada, am avut surse proprii. Am împrumutat de la rudele de peste hotare. Am beneficiat de 10.000 la hectar subvenţii de la stat", povesteşte Vasile.

Proprietarii plantaţiei spun că în cei patru ani au investit în afacere nu doar bani, dar şi suflet.

"Pătarea brună a frunzelor este foarte periculoasă nu numai pentru pomi, dar şi pentru fructe. Afectează foarte tare pomii. Dacă nu se iau măsuri la vreme, tot pomul se poate îmbălnăvi. Periodic trebui de umblat prin livadă, de controlat", spune Simion.

În urmă cu doi ani, proprietarii livezii ecologice au obţinut certificat de calitate din partea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

Potrivit medicilor, gutuiul conţine substanţe antivirale. Fructul este bogat în vitaminele C şi B, dar şi fier.

În livada de gutui din Pohribeni muncitorii nu folosesc pesticide, iar solul îl fertilizează doar cu îngrășăminte naturale.

La culesul gutuilor sunt angajaţi oameni din sat. Recoltarea gutuilor va începe peste două săptămâni.

Source: www.publika.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2204 locuitori

Bălăneşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte 2 localităţi: Bălăneşti și Găureni. Satul Bălăneşti este situat la o distanță de 15 km de oraşul şi staţia de cale ferată Ungheni, la 18 km de oraşul Nisporeni şi la 90 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2204 de oameni. Satul Bălănești a fost menționat documentar în anul 1437.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.