Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
15 septembrie 2015, 14:15 views 11198
Gutui 100% ecologici. Cum au pus pe picioare o afacere profitabilă doi întreprinzători din Orhei
15 septembrie 2015, 14:15 views 11198

Gutui 100% ecologici. Cum au pus pe picioare o afacere profitabilă doi întreprinzători din Orhei

În Moldova există o livadă de gutui sută la sută ecologică. Proprietarii sunt doi bărbaţi, tată şi fiu, din satul Pohrebeni, raionul Orhei, care au reuşit să pună pe picioare o afacere profitabilă cu aceste fructe deosebite.

Plantaţia a fost înfiinţată acum patru ani, iar fermierii au primit între timp şi un certificat care confirmă calitatea produselor.

Vasile şi Simion Cojocaru deţin o livadă de gutui care se întinde pe o suprafaţă de 14 hectare. În acest an, antreprenorii speră să culeagă în jur de 200 de tone de fructe, pe care intenţionează să le exporte în Uniunea Europeană şi Rusia.

"Noi ne-am gândit cu tata să facem o afacere mai deosebită. Şi fructele nu-s aşa capricioase, sunt mai frumoase şi e uşor de lucrat. Când am sădit livada, am avut surse proprii. Am împrumutat de la rudele de peste hotare. Am beneficiat de 10.000 la hectar subvenţii de la stat", povesteşte Vasile.

Proprietarii plantaţiei spun că în cei patru ani au investit în afacere nu doar bani, dar şi suflet.

"Pătarea brună a frunzelor este foarte periculoasă nu numai pentru pomi, dar şi pentru fructe. Afectează foarte tare pomii. Dacă nu se iau măsuri la vreme, tot pomul se poate îmbălnăvi. Periodic trebui de umblat prin livadă, de controlat", spune Simion.

În urmă cu doi ani, proprietarii livezii ecologice au obţinut certificat de calitate din partea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

Potrivit medicilor, gutuiul conţine substanţe antivirale. Fructul este bogat în vitaminele C şi B, dar şi fier.

În livada de gutui din Pohribeni muncitorii nu folosesc pesticide, iar solul îl fertilizează doar cu îngrășăminte naturale.

La culesul gutuilor sunt angajaţi oameni din sat. Recoltarea gutuilor va începe peste două săptămâni.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

gutui , ecologie , agricultura , business

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1923
Populația:
341 locuitori

Cureşniţa Nouă este un sat din cadrul comunei Şolcani, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Soroca și la 170 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 341 de oameni. Satul Cureşniţa Nouă a fost înființat în anul 1923.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.