13 may 2024, 15:00 views 408
Așteptările locuitorilor Telecentrului
13 may 2024, 15:00 views 408

Așteptările locuitorilor Telecentrului

Portalul Noi.md a lansat o nouă serie de materiale în cadrul proiectului "Așteptările locuitorilor capitalei", lansat în anul 2020.

Atunci, redacția Noi.md a publicat o serie de materiale ample, care au reflectat problemele fiecărui sector al capitalei, precum și sugestiile populației pentru îmbunătățirea situației.

În acest răstimp, multe dintre problemele capitalei moldovenești exprimate de cetățeni la acea vreme au fost soluționate de autoritățile locale, lucru care poate fi văzut cu ochiul liber. Au fost reparate multe drumuri, trotuare, pasaje subterane, au fost restaurate și modernizate numeroase parcuri și havuzuri, au fost construite terenuri pentru copii și terenuri de sport, au fost amenajate parcuri și alte teritorii.

În același timp, există încă o serie de probleme nerezolvate, la care s-au adăugat altele noi care trebuie rezolvate.

Deosebit de acute sînt problemele referitoare la clădirile nefinalizate, atunci cînd un agent economic oprește construcția, iar clădirea capătă un aspect necorespunzător, în ea se acumulează gunoaie și se stabilesc persoane fără domiciliu stabil.

Locuitorii se așteaptă ca autoritățile municipale să întreprindă acțiuni active pentru a soluționa aceste probleme, inclusiv prin elaborarea unor amendamente la legislație, care vor permite luarea de măsuri împotriva proprietarilor clădirilor neterminate de pe teritoriul Chișinăului, care nu fac nimic în legătură cu construcția clădirilor nefinalizate sau abandonate de mai mult de trei ani.

Rămîn de actualitate problemele legate de repararea drumurilor din curți, deschiderea de noi parcări, îmbunătățirea parcurilor etc.
Cetățenii ar dori să vadă în viitorul apropiat rezultate mai rapide și mai tangibile în aceste și alte domenii.

Pentru a contura gama celor mai urgente sarcini, portalul Noi.md a realizat un sondaj printre cititorii săi pentru a identifica cele mai stringente probleme ale locuitorilor din fiecare sector al capitalei.

De data aceasta, vom contura așteptările locuitorilor de la Telecentru

Ca atare, în prezent, în Chișinău nu există un sector „Telecentru”, iar acest cartier face parte din sectorul Centru al capitalei moldovenești. Cu toate acestea, locuitorii Chișinăului sînt obișnuiți să distingă acest cartier și să-l numească Telecentru, ca în perioada sovietică.

Biserica „Sfînta Parascheva”, cu o arhitectură magnifică, situată la colțul Grenoble - Testemițanu, este desfigurată de un gard groaznic, motiv pentru care locuitorii solicită reconstruirea și reamenajarea lui.

La intersecția străzii Testemițanu cu strada Ipollit Soroceanu, o clădire abandonată strică priveliștea cartierului.

Locuitorii întreabă cînd vor fi finalizate lucrările de construcție de pe strada Grenoble, lîngă Spitalul oncologic, și ce se intenționează să se construiască acolo.

Locuitorii de la Telecentru se pronunță pentru reabilitarea havuzului din curtea blocurilor de locuit 64 A, B de pe șoseaua Hîncești. Anterior, aceste clădiri au fost proiectate ca un complex hotelier al Centrului de televiziune, care includea și acest havuz.

Una dintre dorințele importante este restaurarea fațadei clădirii „Romanița”, așa cum este denumit în popor blocul de locuințe cu 22 de etaje, care era vizibil de pe viaduct. În plus, nu numai locuitorii acestui cartier sînt nemulțumiți de închiderea vederii panoramice a capodoperei arhitecturale „Romanița” din cauza clădirii rezidențiale înalte construite vizavi de aceasta.

Cetățenii consideră că restaurarea Cimitirului Central, numit în popor Cimitirul „Armenesc”, este foarte importantă pentru acest sector. În ciuda faptului că acolo au fost deja efectuate unele lucrări, acesta rămîne încă într-o stare deprimantă.

În plus, locuitorii Telecentrului sînt îngrijorați de soarta cinematografului „Gaudeamus” (fostul cinematograf „40 de ani ai Komsomolului”). Există planuri de a-l readuce la viață sau va fi construit altceva în locul său? Cetățenii sînt, de asemenea, interesați de locul unde a ajuns mobilierul și toate echipamentele moderne din această clădire.

Nu mai puțin importantă este restaurarea clădirii și activitatea studioului cinematografic „Moldova-Film”, deoarece locuitorii ar dori să poată merge acolo în excursii care să-i ajute să învețe mai multe despre cinematografia legendară moldovenească.

Locuitorii Chișinăului sînt de asemenea în favoarea unei iluminări originale a turnului de televiziune, care, dacă această idee va fi implementată cu succes, ar decora orașul nostru și i-ar bucura pe toți locuitorii și oaspeții capitalei, așa cum o face roata panoramică din parcul „Valea Trandafirilor”. Turnul TV ar putea deveni un alt simbol luminos și de neuitat al Chișinăului în timpul nopții.

Locuitorii cer comemorarea celebrului cîntăreț Petr Leshchenko, care a trăit mult timp la Chișinău, la Malina Mică. Ei doresc ca autoritățile să găsească casa acestuia și să monteze un panou comemorativ. De asemenea, dintre străzile d la Malina Mică i-ar putea purta numele.

În cartierul Malina Mică, pe strada Ion Inculeț, un gard înclinat puternic reprezintă un pericol pentru oameni.

O altă problemă ls Malina Mică o reprezintă ambuteiajele și aglomerația rutieră.

Acute rămîn și problemele privind cîinii vagabonzi, repararea drumurilor din curți și amenajarea parcărilor, probleme specifice tuturor sectoarelor.

În acest sens, se așteaptă ca autoritățile să prezinte un plan detaliat cu termene concrete pentru rezolvarea acestor și altor probleme urgente. Portalul

Noi.md a solicitat deja comentariile autorităților locale la acest subiect și va oferi răspunsuri imediat ce le va primi.

Redacția portalului Noi.md vă încurajează să ne semnalați și alte probleme din acest sector, scriindu-ne la adresa info@noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

Telecentru , Chisinau

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1837
Populația:
2090 locuitori

Mărculeşti este un oraş în raionul Floreşti, Republica Moldova. Amplasat în partea de nord a republicii, pe malul stîng al Răutului, oraşul Mărculeşti este situat la o distanţă de 137 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 2090 locuitori. Localitatea a fost fondată în anul 1837.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.