Go to section: Folk crafts
02 may 2018, 11:25 Folk crafts views 17322
Un meșter popular din Sărata Galbenă confecționează naiuri, fluiere și cavale
02 may 2018, 11:25 Folk crafts views 17322

Un meșter popular din Sărata Galbenă confecționează naiuri, fluiere și cavale

Nu se consideră nici muzician vestit și nici tîmplar iscusit, însă este maestrul care face lemnul să cânte. Vorbim despre meșterul popular, Andrei Solomon din Sărata Galbenă, Hîncești, care confecționează naiuri, fluiere și cavale, care sînt și ele niște niște fluiere, doar că mai mari.

La cei 80 de ani, moș Andrei se laudă cu mii de fluiere, dintre care unele au ajuns la artiști din America și Europa.

Zilnic, meșterul popular Andrei Solomon petrece în atelierul său cel puțin patru ore. De cînd a început să practice meșteșugăritul, bărbatul a confecționat peste 2.000 de fluiere, circa de 40 naiuri și aproximativ de 30 cavale. Basarabeanul care face lemnul sa cânte spune că pentru a executa un instrument de calitate este nevoie de multă iscusință, dar și timp.

Deși de meserie este de fapt electrician, Andrei Solomon spune că de mic copil a îndrăgit muzica, mai ales că și a făcut parte din mai multe ansambluri folclorice. Au trecut ani de zile, însă dragostea pentru instrumente nu a dispărut. Pentru prima dată a pus mâna pe lemn și ustensile la 43 de ani.

"Aici mîna trebuie să se dea. Ca să sune fluierul, depinde cum îl șlefuiești, cum faci șlefuiala înăutru, depinde și de la dispozitivul de suflat. Nu o să îl faci cumsecade nu o să se sufle", a spus meșterul popular, Andrei Solomon.

Pentru a face un instrument de calitate, uneori ai nevoie de cîteva săptămîni, ne spune maestrul.

"Naiul să îl fac, naiurile greu se fac. Acum dacă așa să stau pe dânsul într-o săptămînă îl strîng numai și încă o săptămînă să îi fac acestea. Un fluier cam două ceasuri de vreme. Cavalul mai greu", a spus meșterul popular, Andrei Solomon.

Prețul pentru un fluier ajunge pînă la 150 de lei, un caval costă 300 de lei, iar pentru un nai de la meșterul Andrei Solomon va trebui să vă goliți buzunarele cu trei mii de lei. Bărbatul spune că le vinde atît în țară, cît și peste hotare.

"Am fluiere și în America, am trei naiuri în America. Am în Anglia un nai, în Africa. Fluierile mele au ajuns pe toate meredianele", a spus meșterul popular, Andrei Solomon.

În casa familiei Solomon, nu trece zi fără de muzică, mai ales că înainte de a preda un instrument muzical, el trebuie minuțios verificat.

Source: publika.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Municipiu
Prima atestare:
4 octombrie 1408
Suprafaţa:
97,7 mii.km
Logo

Бенде́ры [бендэры] (молд. Bender [бендер], укр. Бендери [бэндэры]; от перс. ‎ гавань, пристань) — город в Приднестровской Молдавской Республике (Молдавия), главный порт на реке Днестр, крупнейший железнодорожный узел Приднестровской железной дороги. В Молдавии и Румынии иногда используется старое название города — Тигина (Tighina).
Центр города в основном составляют здания конца XIX — начала XX века, на окраинах расположены современные 5-, 9-этажные и самые высокие — 14-16-этажные жилые комплексы. В городе много исторических и архитектурных памятников.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.