Go to section: Fine art
19 march 2013, 12:04 Sculpture views 12444
19 march 2013, 12:04 Sculpture views 12444

Monumentul lui Dimitrie Cantemir va fi instalat la "Țarițino" în 2013

Monumentul din bronz al domnitorului Moldovei, ilustru savant și om politic Dimitrie Cantemir va fi instalat pe teritoriul muzeului-rezervație de stat de rezervă "Țarițino", la sud de Moscova în 2013, relatează Novosti-Moldova.

Monumentul va fi instalat pe un sector de 15 metri pătrați în partea de nord-est a zonei centrale a muzeului-rezervație "Țarițino". Termenul de proiectare și construcție – 2013.

Sculptura din bronz cu înălțimea de 3,65 metri va fi instalată pe un postament de granit cu înălțimea de 1,1 metri. Autorii monumentului sînt sculptorul K. Konstantinov și arhitectul V.Buhaev.

Proiectul prevede iluminatul artistic al monumentului și amenajarea teritoriului și a zonelor verzi, cu instalarea de forme arhitecturale mici. Lîngă sculptură va fi  instalată o plăcuță de bronz, iar teritoriul adiacent va fi pavat cu granit.

Dimitrie Cantemir a fost sfetnicul avizat al lui Petru cel Mare, iar fiul său, poetul și diplomatul Antioh Cantemir a avut o influență semnificativă asupra dezvoltării literaturii ruse. Pentru meritele militare și diplomatice deosebite față de Rusia, Petru cel Mare i-a dăruit lui Dimitrie Cantemir moșia Ciornaia Greazi, mai tîrziu redenumită de țarina Ecaterina a II-a în Țarițino.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1462
Populația:
219 locuitori

Drujineni este un sat din cadrul comunei Pruteni, raionul Făleşti. Satul Drujineni este situat la distanța de 22 km de orașul Fălești și la 161 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 219 oameni. Satul Drujineni a fost atestat la 25 septembrie 1462 cu denumirea Duşeşti, Drujeşti.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.