Mergi spre compartimentul: Artele plastice
19 martie 2013, 12:04 Sculptura views 12498
19 martie 2013, 12:04 Sculptura views 12498

Monumentul lui Dimitrie Cantemir va fi instalat la "Țarițino" în 2013

Monumentul din bronz al domnitorului Moldovei, ilustru savant și om politic Dimitrie Cantemir va fi instalat pe teritoriul muzeului-rezervație de stat de rezervă "Țarițino", la sud de Moscova în 2013, relatează Novosti-Moldova.

Monumentul va fi instalat pe un sector de 15 metri pătrați în partea de nord-est a zonei centrale a muzeului-rezervație "Țarițino". Termenul de proiectare și construcție – 2013.

Sculptura din bronz cu înălțimea de 3,65 metri va fi instalată pe un postament de granit cu înălțimea de 1,1 metri. Autorii monumentului sînt sculptorul K. Konstantinov și arhitectul V.Buhaev.

Proiectul prevede iluminatul artistic al monumentului și amenajarea teritoriului și a zonelor verzi, cu instalarea de forme arhitecturale mici. Lîngă sculptură va fi  instalată o plăcuță de bronz, iar teritoriul adiacent va fi pavat cu granit.

Dimitrie Cantemir a fost sfetnicul avizat al lui Petru cel Mare, iar fiul său, poetul și diplomatul Antioh Cantemir a avut o influență semnificativă asupra dezvoltării literaturii ruse. Pentru meritele militare și diplomatice deosebite față de Rusia, Petru cel Mare i-a dăruit lui Dimitrie Cantemir moșia Ciornaia Greazi, mai tîrziu redenumită de țarina Ecaterina a II-a în Țarițino.

Cuvinte cheie:

cultura , arta , monument , Dimitrie Cantemir

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
1221 locuitori

Camenca este un sat şi comună din raionul Glodeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Brînzeni, Buteşti, Moleşti, și Camenca. Localitatea se afla la distanţa de 15 km de orașul Glodeni şi la 190 km de oraşul Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1221 de oameni. Satul Camenca a fost menționat documentar în anul 1604.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.