Go to section: Fine art
06 august 2018, 11:00 Painting views 16246
Artistul plastic Olga Orlova a vernisat o expoziție personală (Foto)
06 august 2018, 11:00 Painting views 16246

Artistul plastic Olga Orlova a vernisat o expoziție personală (Foto)

O expoziţie personală de pictură și grafică a artistului plastic Olga Orlova, la 85 de ani de la naştere, a fost vernisată astăzi la Centrul Expozițional "Constantin Brîncuși" din capitală.

Expoziţia cuprinde 67 de lucrări – portrete, peisaje, naturi statice – realizate de autoare de-a lungul anilor.

Olga Orlova a afirmat că întotdeauna i-a plăcut să picteze casele ţărăneşti şi vestimentaţia ţărănească şi că este îndrăgostită de frumuseţea stilului rustic.

La rândul său, criticul de artă Constantin Spînu a afirmat că Olga Orlova este un portretist remarcabil, în operele căreia chipurile umane ale anilor '60-70 sînt redate printr-o abordare monumentală, frumusețe estetică și o profundă încărcătură psihologică a modelului.

În alocuțiunea sa, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu a subliniat că protagonista manifestării face parte din generația de aur a artiștilor plastici din anii '60-70. "Olga Orlova a purtat faima Republicii Moldova departe de hotarele acesteia. Este o pictoriță bine cunoscută în întreg spațiul ex-sovietic. A participat la numeroase expoziții internaționale și a fost distinsă cu mai multe premii. Ea ne poate servi drept un model de artist plastic, cadru didactic și de om de mare omenie", a accentuat Dumitru Bolboceanu.

Olga Orlova s-a născut pe 19 august 1932 în oraşul Bender. În 1951 a absolvit Şcoala de pictură „I. Repin" din Chişinău. Prima expoziţie a avut-o în 1953 la Chişinău. În 1960 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova. De-a lungul anilor, a participat la peste 100 de expoziţii de grup din ţară şi de peste hotare şi a avut mai multe expoziţii personale. Lucrările ei se păstrează în colecții publice și private din R. Moldova, Federația Rusă, Franța, Israel, Polonia și SUA.

Expoziția va fi deschisă pînă la 24 iunie.

Source: moldpres.md

Keywords:

expoziție , pictura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1774
Populația:
2717 locuitori

Popeasca este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Popeasca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Ștefan Vodă și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2717 oameni. Satul Popeasca a fost menționat documentar în anul 1774.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.