O colecţie inedită de artă religioasă este expusă la Chişinău
În premieră pentru Chișinău, peste 40 de icoane vechi, steaguri din perioada dacilor şi a domniei lui Ştefan cel Mare, precum şi monede jubiliare ale Moldovei, emise din 1991 şi pînă astăzi, sînt prezentate în cadrul expoziţiei “Să ne cunoaştem neamul”. Potrivit organizatorilor, expoziţia oferă o viziune amplă asupra dezvoltării artei iconografice în secolele XIV-XVI. Tote exemplarele fac parte din colecţia impresionantă a fondatorului Muzeului Serviciului Vamal, Petru Costin. Potrivit lui, piesele sînt realizate în tehnicile tempera pe lemn şi pînză, ulei pe lemn şi pînză, icoane în casetă cu riză de argint şi de bronz. „Din punct de vedere iconografic, ele se încadrează în stilul bizantin cu particularităţi artistice specifice şcolilor ruse – unele cu influenţe ale Bisericii Catolice, precum şi ale celor aflate pe teritoriul Republicii Moldova”, a spus Costin. El a mai adăugat că expoziţia cuprinde atît drapele originale, cît şi copii fidele ale steagurilor din perioada dacilor şi pînă în prezent.
„Astăzi am expus o interesantă colecţie de monede. Toate monedele sînt din perioada Moldovei Suverane din anul 1991 pînă în 2009. Monedele reprezintă imagini ale monumentelor de artă (mănăstiri, cetăţi, biserici) din Republica Moldova”, a menţionat colecţionarul. În cadrul expoziţiei a fost desfăşurată şi o masă rotundă cu genericul: „Monumentele de artă din perioada lui Ştefan cel Mare”. Potrivit organizatorilor, acest eveniment este organizat cu scopul de a promova istoria, valorifica tezaurul naţional şi de a sensibiliza generaţia tînără întru a cunoaşte istoria neamului moldovenesc. Expoziţia este organizată la Centrul Republican pentru Copii şi Tineret ”Artico”.
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1621
- Populația:
- 1680 locuitori
Cotul Morii este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sărăteni și Cotul Morii. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Hîncești și la 84 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1680 de locuitori. Satul Cotul Morii a fost menționat documentar în anul 1621.
Comments
(0)