Go to section: Theatre
10 october 2014, 10:28 Theatre views 14319
10 october 2014, 10:28 Theatre views 14319

Aniversarea Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”

Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” a luat fiinţă la 10 octombrie 1920 din initiativa unui grup de fruntaşi ai vietii publice în frunte cu Sergiu T.Niţă, Ştefan Ciobanu, Nicolae N.Beldiceanu, Nicolae Beldiman, Leon Donici şi regizorul Gheorghe Mitu Dumitriu. Prima stagiune a fost deschisă cu  spectacolul "Fîntîna Blanduziei" de Vasile Alecsandri. Această trupă a activat o singură stagiune, reuşind să joace peste 25 de spectacole. În anul 1922 teatrul din Chișinău a fost reorganizat și în noua sa componenţă a pus în scenă piese originale, dar și lucrări din dramaturgia clasică franceză, italiană, rusă, norvegiană.

Timp de un deceniu directoratul Teatrului National din Chisinău a fost asigurat de personalităţi marcante ca George Topîrceanu,  Corneliu Sachel Arescu, Ion Livescu.

Actori de renume precum Emil Botta, Stefan Braborescu, Sergiu Cujbă, Mişu Fotino au jucat pe scena primului teatru profesionist din Chișinău.

Primul Teatru Național din Chișinău a fost închis în 1935, dar existenta lui a avut o mare importanță pentru dezvoltarea culturii.

În anul 1933, la Tiraspol, capitala Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldoveneşti, a fost înfiinţat Teatrul Moldovenesc de Stat. După 28 iunie 1940, cînd teritoriul dintre Nistru și Prut a fost incorporat în URSS, în baza Teatrului din Tiraspol a fost organizat Teatrul Moldovenesc de Stat al RSSM cu sediul la Chisinau, purtînd din 1954 numele lui A.S. Puşkin. Trupa care activase la Tiraspol şi care în majoritate s-a mutat la Chișinău, a fost aici completată cu forţe artistice noi.

Dintre spectacolele de rezonanţă ale acestui teatru au fost: "O scrisoare pierdută" de I.L.Caragiale, regia Eugeniu Ureche; "Ovidiu" V.Alecsandri, regia Victor Gherlac; "Tache, Ianche şi Cadîr" de V.I.Popa, regia Valeriu Cupcea; "Regele Lear" W. Shakespeare, regia Victor Gherlac; "Romeo si Julieta" Shakespeare, regia Andrei Băleanu, etc.

O nouă filă în istoria teatrului se deschide în anul 1994, cînd teatrul devine Național "Mihai Eminescu". Trupa teatrului a fost completată cu tineri actori, absolvenți ai prestigioaselor şcoli de teatru din Moscova, Tbilisi, Iaşi, Chișinău.

Spectacolele Teatrului Național sînt înalt apreciate de public, cucerind distincții la numeroase festivaluri teatrale.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1844
Populația:
773 locuitori

Țîghira este un sat din cadrul comunei Negureni, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Ungheni și la 108 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 773 de oameni. Satul Țîghira a fost menționat documentar în anul 1844.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.